"Митрополит Володимир визнав наявність в церкві «розколів і протистоянь»"

8 лютого 2012

РОЗКОЛ. Митрополит Володимир залишив виступив проти рішення Священного синоду, який ухвалив, що до одужання предстоятеля керувати Київської кафедрою буде намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло.

Рішення глави УПЦ МП свідчить про боротьбу всередині церкви, вважають в Українській православній церкві Київського патріархату, повідомляє ТСН з посиланням на «КоммерсантЪ-Украина».

Митрополит Володимир звернувся до настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) і учасників зборів Київської єпархії з листом, у якому першоієрарх відкрито визнає наявність в церкві «розколів і протистоянь», зазначаючи, що «на жаль, до всіх цих негараздів (зовнішнім впливам на церкву) додаються внутрішні чвари».

Лист митрополита став його першою публічною реакцією на рішення, прийняті в кінці січня Священним синодом. Тоді було вирішено скасувати раніше створену комісію з трьох архієреїв, яка під час хвороби митрополита колегіально управляла Київською єпархією, і передати цю функцію в одноосібне ведення митрополита Павла.

«Спасибі Священному синоду за надану нам допомогу в управлінні Київською єпархією. Залишаю за собою право бути керуючим Київської кафедри», –  ідеться в листі митрополита.

Першоієрарх наголосив, що митрополит Павло є «старшим вікарієм (заступником голови) Київської єпархії», який може приймати рішення, пов'язані з життям єпархії, тільки колегіально з іншими вікарієм. Повернення до практики колегіального управління єпархією митрополит пояснив склалася традицією.

Він нагадав, що й раніше часто був відсутній в Києві через поїздки по регіонам, і в цей період єпархією управляла не одна людина, а вікарії Києва та Київської області.

«Канцелярії Київської митрополії здійснювати свої функції в звичайному режимі. Кореспонденцію та документи для ознайомлення та затвердження передавати через нашого особистого секретаря. Обов’язки свої виконуйте чесно, пам'ятаючи слова Христа: «Хто хоче між вами бути першим, хай буде вам слугою». Живіть і дійте за Євангелієм, відкинувши фарисейську гординю», – завершив свій лист глава УПЦ МП.

Прес-секретар першоієрарха протоієрей Георгій Коваленко прокоментував лист митрополита: «Нічого особливого не сталося, старшим вікарієм митрополит Володимир залишив Павла, а не призначив іншу людину. Просто митрополит нагадує, що Київською кафедрою керує саме він».

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) вчора більш відверто коментували те, що відбувається в УПЦ МП.

«Це відповідь митрополита Володимира на рішення синоду і заяву глави Російської православної церкви про тимчасову недієздатність митрополита Володимира, яке патріарх Кирило зробив під час прийому з нагоди річниці своєї інтронізації», – вважає секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua