"Міжнародний фестиваль "АртПоле" прописався в Уніжі"

Ольга ЛОБАРЧУК
4 серпня 2011

ПЕРСПЕКТИВА. На міжнародний фестиваль «АртПоле» в село, де проживає 156 мешканців, нещодавно прибуло  кількасот учасників з 8 країн світу і тисячі глядачів. На Прикарпатті він проводиться втретє, а в невеличкому селі Уніж — вдруге завдяки привабливості природи Дністровського каньйону, сприянню місцевої влади та старанням мистецької студії «Наш формат», що належно оцінили організатори «АртПоля».

Завдяки мандрам регіонами  фест розширив свій творчий діапазон від етно до класики та неомодерну, зберігши  такі свої візитки, як участь відомих гуртів «Перкалаба», «Пропала грамота», «ДакаБраха» та інші. Виникла, як цьогоріч,  необхідність у збільшенні його тривалості до 5 днів. Тож усі творчі колективи мали змогу виступити, народні майстри — провести майстер-класи з гончарства, виготовлення гуцульських сирних коників, і, що не менш важливо, всі добре поспілкувалися.

Цьогоріч глядачів унізького «АртПоля» танцювальною музикою розважали кримський ансамбль «Джезаїр» і покутська «Перемітка», а подивував незвичайним виконанням польський гурт «Папрікалаба», який відтворював мелодії знаменитої прикарпатської «Перкалаби»… на овочах. Морква заміняла трубу, кабачки стали бубнами. В такому стилі творили музичні звуки близько тридцяти віртуозів.

За понад півтисячорічну історію село, яке донедавна існувало без клубу і завжди без сільради, такого ще не бачило. Покинуті колишні колгоспні господарські будівлі поступово перетворюються руками волонтерів та зусиллями організаторів свята на культзаклади, його безмагазинна територія вже цього літа стала відкритою сценою та ярмарком виробів народних майстрів, виробників та продавців солодощів. Фестиваль пісні, танцю і народних майстрів перетворив Уніж у село музичне і туристичне.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua