"Мобільний зв’язок скоро подешевшає"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
21 грудня 2012

КОНКУРЕНЦІЯ

«Київстар» та МТС готові відкоригувати вартість своїх  послуг 

Найбільші мобільні оператори «Київстар» та МТС погодилися знизити тарифи на міжнародні та внутрішні розмови по Україні. Про це журналістам повідомив перший заступник голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін. 

Завдяки цьому українці зможуть зекономити понад один мільярд гривень, наголосив він. Рекомендації АМКУ щодо подешевшання роумінгу компанії мають виконати протягом 30 днів, а щодо цін на внутрішні розмови по Україні — через 10, повідомляє УНІАН.

За словами Рафаеля Кузьміна, для цього «Київстар» та МТС задіють внутрішні ресурси, оскільки, за оцінками експертів комітету, їхній прибуток суттєво перевищує прибуток європейських операторів мобільного зв’язку. Він також зауважив, що зниження тарифів у роумінгу може завдати збитків «Київстар» та МТС. Щоб цього не сталося, вони повинні домовитися з європейськими компаніями. 

Що стосується оператора мобільного зв’язку «Астеліт» (Лайф), то Рафаель Кузьмін зазначив: скарг на його антиконкурентні дії в комітет не надходило. Та й вплив «Астеліта» на споживача невеликий.

Як відомо, у червні 2012 року АМКУ направив операторам «Київстар» та МТС обов’язкові до розгляду рекомендації у зв’язку з необгрунтованим підвищенням вартості окремих послуг. Комітет, аналізуючи інформацію, що надходила від них, не помітив кроків у напрямку зменшення цін, навпаки, в серпні констатував їхнє зростання. Тож у вересні порушив проти компаній справу за невиконання рекомендацій щодо зниження внутрішніх тарифів.

Завдяки принциповій позиції комітету «Київстар» та МТС нині пішли на поступки. Вони мають реальні резерви для подальшого зниження тарифів, каже Рафаель Кузьмін. Розслідування АМКУ засвідчило брак у компаній методології формування тарифів на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку. Тому всі попередні публічні заяви операторів про те, що вони самостійно можуть встановлювати будь-які тарифи, — безпідставні. Щоб припинити дії, які містять ознаки порушення конкурентного законодавства, комітет і рекомендував «Київстару» та МТС знизити тарифи на послуги до рівня, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.

За інформацією прес-служби АМКУ, завдяки втручанню комітету «Київстар» у липні запровадив нові тарифні плани, що дають змогу заощаджувати на міжнародних розмовах — одна хвилина роумінгу подешевшала у 8—11 разів. Водночас у МТС вартість однієї хвилини розмови схудла у 4—7 разів.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua