"Модернізувати міліцію без довіри людей неможливо"

Олександр БІТТНЕР
25 лютого 2012

ПРАВОПОРЯДОК. Заявлена напередодні тема традиційної відеоконференції в Кабінеті Міністрів про результати роботи міліції та пріоритетні напрямки її діяльності викликала помітний інтерес на місцях. Тим паче, що поспілкуватися прийшли високі чини: перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Черних і начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. А оскільки аудиторія по той бік відеоекрана також була не випадковою, спілкування пройшло динамічно і продуктивно.

Справді, говорити було про що, адже криміногенна ситуація в країні залишається складною, хоч і контрольованою. На жаль, її стан і тенденції розвитку зумовлені не лише ефективністю роботи міліції, а й низкою інших чинників, на які вона впливати не може. Низькі доходи громадян, зростання цін, майнова поляризація людей, високий рівень безробіття роблять свою чорну справу: серед викритих злочинців майже дві третини є працездатними громадянами, які на момент скоєння правопорушень ніде не працювали і не навчалися. Одне тягне за собою інше. Керівництво МВС із прикрістю відзначає, приміром, зростання рецидивної злочинності і правопорушень серед неповнолітніх, а в загальній структурі злочинності — протиправні дії корисливої спрямованості.

Але хоч би як складалася ситуація, міліція не знімає з порядку денного головного — перетворення МВС у правоохоронну структуру європейського зразка. Найголовніше — зміцнення довіри населення до міліції, що має стати визначальним критерієм оцінки роботи правоохоронців. Природно, виконати таке амбітне завдання складно, бо, скажімо, однією повною і своєчасною реєстрацією заяв та повідомлень про злочини не обійтися. Як мінімум, треба адекватно й оперативно на них реагувати, пам’ятаючи про незмінний пріоритет дотримання прав і свобод людини.

Міліція дуже сподівається на підтримку громадськості. Зокрема й на громадські формування з охорони правопорядку, котрі дедалі активніше залучаються і до профілактики злочинності. В цьому сенсі важко переоцінити роль громадської експертизи як складової демократичного управління державою. Правда, якщо її мета не стільки  в критиці порушень у роботі МВС, а в спільному пошуку причин негараздів і виробленні практичних заходів для їх усунення.

Можливо, тому, що спілкувалися люди зацікавлені і, повторимо, компетентні, в ході двогодинної розмови вдалося порушити низку важливих питань. І не лише обговорити їх: керівники МВС законспектували багато ідей та пропозицій. Залишається чекати практичних кроків. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua