"Морозиво і крижана вода провокують раптовий головний біль"

12 червня 2012

«ХОЛОДНИЙ» БІЛЬ. Напевно, багато хто з нас помічав, що морозиво або інші холодні продукти здатні викликати раптовий сильний головний біль.

Як з'ясували вчені зі США, це може бути пов'язано з розширенням основної артерії головного мозку, повідомляють зарубіжні ЗМІ.

«Холодні» головні болі можна пояснити раптовою зміною кровотоку в головному мозку. Такого висновку експерти дійшли після спостереження за кровотоком 13 здорових добровольців, які пили крижану воду. Результати говорять про те, що раптовий головний біль є причиною різкого посилення кровотоку в передній мозковій артерії. Коли артерія знову стискається, головний біль раптово минає.

На думку вчених з Гарварду, швидке розширення і звуження артерії може являти собою спосіб самозахисту мозку. «Мозок – це найважливіший орган людини, і він повинен працювати безперебійно. Він досить чутливий до температури», – пояснили вони. Звуження артерій необхідно для зниження кров'яного тиску в мозку.

Можливо, у людей, які страждають від головних болів або мігрені, в мозку відбуваються процеси, схожі на ті, що вчені спостерігали при переохолодженні. Якщо це підтвердиться, у дослідників з'являться нові підходи до профілактики і лікування головного болю. 

ICTV 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua