"Мумія відчаю повертається на Тахрір"

Оксана ГОЛОВКО
26 сiчня 2012

РОЗЧАРУВАННЯ

Рік тому розпочалася революція в Єгипті, яка призвела до повалення режиму Хосні Мубарака

Відучора в  Єгипті скасували  режим надзвичайного стану, що діяв упродовж трьох десятиліть. Про це в телезверненні оголосив очільник Військової ради маршал Хусейн Тантаві. Відтепер передбачені надзвичайним станом заходи запроваджуватимуть лише у зв’язку з проявами бандитизму.

Як і рік тому, в середу на центральній площі Каїра було людно. Однак не святковий настрій вивів людей на майдан, що став символом боротьби за краще життя, а нестабільність, напруження і відчай. Адже революція, яка призвела до повалення режиму Хосні Мубарака, все ж не втілила в життя мрій і сподівань тих, хто брав у ній участь.

Політичний клімат лишається неспокійним: військова влада, на адресу якої лунає багато критики, рух невдоволених, який прагне розбурхати нову хвилю протестів, ісламісти, що з тріумфом прийшли до влади внаслідок перших вільних виборів — такі реалії країни мумій і пірамід. 

Побоювання існують і з приводу шляху, яким поведуть країну ісламісти. Багато громадян сумніваються у щирості їхнього наміру будувати відкрите суспільство. «Революційні досягнення протримались 18 днів. Відтоді жодних змін не сталося. Причина в тих, хто при владі. Вони роблять усе, щоб постав режим, як у часи Мубарака, адже деяким він на користь», — таку думку висловив в інтерв’ю одному з телеканалів член виконавчого бюро Руху молодих революціонерів Моаз Абдулкарім.

Алло! Так, це ми замовляли арабську весну. Фото з сайту daylife.com

Водночас економічна ситуація в Єгипті погіршується: падіння інвестицій, занепад туристичної галузі, зменшення валютних резервів, зростання бюджетного дефіциту і безробіття, до яких останніми днями додалася гостра паливна криза.

Багато хто вважає, що революція не скінчилася, поки країною керують військові, які поки що не поспішають передавати владу. У Єгипті лунають заклики до нового повстання. Однак проти цього виступають ісламістські сили, які нещодавно перемогли на перших парламентських виборах.

Ще однією ознакою сьогоднішнього Єгипту є нещодавнє захоплення групою  озброєних бедуїнів курортного  комплексу «Аква сан» на Синаї.  Бедуїни заявляють, що готель було побудовано на землі, яка належить їм, і вимагають чималих грошей, погрожуючи розгромити курорт, якщо їхні вимоги не буде виконано. Жителі Синайського півострова вже протягом кількох десятиліть звинувачували єгипетську владу в утисках. Після падіння режиму Хосні Мубарака вони почали боротьбу за свої права вже зі зброєю в руках.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua