"Музей Революції гідності відкрили в школі"

Микола ШОТ
23 лютого 2016

Шкільний музей Революції гідності відкрили в Тернополі. Його облаштували в ЗОШ №18. Серед експонатів не лише банери зі світлинами, які зафіксували на Майдані столиці та файного міста миті народного протесту й борні з тодішнім антиукраїнським режимом. Виставили також художні полотна місцевих митців на цю тематику. Подали й чимало офіційних документів, які приймали в ті дні обласна та міська ради. До слова, Тернопільська облрада — єдина, яка провела виїзну сесію безпосередньо на київському Майдані.

Представили в новоствореному музеї оригінальні речі та предмети — шоломи, щит, амуніцію майданівців, бруківку, бочки, взірці гільз від набоїв, якими розстрілювали Героїв Небесної Сотні, й, звісно, автошини. Заступник  міського голови Леонід Бицюра, скажімо, в дарунок музею приніс такий гумовий обруч, розмальований волонтерами. Знайшов своє почесне місце в експозиції й макет пам’ятника Небесній Сотні, який уже почали встановлювати в обласному центрі на площі Героїв Євромайдану. На спорудження цієї скульптурної композиції депутати міської ради спрямували з місцевого бюджету два мільйони гривень, надходять пожертви й від тернополян.

Зініціювала заснування такого музею міська влада. Загальноосвітню школу №18, мабуть, вибрала невипадково. Адже навчальний заклад розташований неподалік Старого парку, де за радянських часів звели Пагорб Слави. Тепер тут прагнуть зробити Пантеон українських Героїв, над цим проектом працюють архітектори та скульптори. І пантеон, і музей ввійдуть до туристичного маршруту Тернополя. Для школярів обласного центру й, можливо, краю музей стане базовим для проведення виховних годин.

Право відкрити шкільний музей надали міському голові Сергію Надалу та матері Героя України, загиблого активіста Революції гідності Тараса Слободяна  — Марії Борисівні.

Тим часом учні іншої тернопільської школи — №4 минулої суботи  запустили в небо з повітряними кульками 111 листів Героям Небесної Сотні та запалили на центральному Театральному майдані міста стільки само лампадок. У такий спосіб вони вшанували полеглих під час Революції гідності. Хлопчики та дівчатка також активно долучаються до збирання допомоги як бійцям АТО, так і ровесникам на сході країни.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua