"Музей замість ресторану"

Людмила ЩЕКУН
26 липня 2011

ПОДІЯ

У візитівки Криму — «Ластівчиного гнізда» — розпочалося нове життя

22 липня у палаці-замку, який розташувався на 40-метровій Аврориній скелі, що в Гаспрі, відкрилася художня виставка «Чарівний світ Архипа Куїнджі». Перший заступник голови Ради міністрів Павло Бурлаков зазначив, що у «Ластівчиному гнізді» віднині проводитимуться виставки і творчі вечори, оскільки палац-замок цього року став об’єктом культурно-туристичної сфери.

В урочистому відкритті взяв участь і міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк, який підкреслив, що створення музею на базі «Ластівчиного гнізда» стане гарним стимулом культурного відродження Криму і позитивно вплине на збільшення кількості туристів.

Відродженням візитної картки півострова кримчани завдячують ініціативі голови Ради міністрів Василя Джарти. Адже раніше ця пам’ятка була в оренді у приватного підприємства, яке організувало там ресторан. Зрозуміло, що такий підхід краси та привабливості палацу не додав. Як розповіла міністр економічного розвитку та торгівлі Криму Катерина Юрченко, територія історичної та архітектурної пам’ятки була у занедбаному стані: сміття, торгівля з рук…

23 лютого 2011 року Ялтинська міськрада дала згоду на передачу пам’ятки архітектури з комунальної власності міста у власність АР Крим, а незабаром Верховна Рада Криму прийняла відповідне рішення. З приватним підприємством договір оренди розірвали у зв’язку з невиконанням умов угоди.

За інформацією Павла Бурлакова, вже проведені роботи з благоустрою території. Найближчим часом пройде експертиза, яка визначить завдання з реконструкції пам’ятки, берегоукріплення та необхідного для цих робіт фінансування. Вже оголошено й конкурс на архітектурне підсвічування замку. Благоустрій буде здійснюватися за рахунок коштів меценатів. А вхід на територію замку для кримчан та туристів відтепер — безкоштовний.

Планується, що у палаці та на прилеглій території проводитимуться концерти камерної музики, історико-літературні вечори, театралізовані вистави, презентації, виставки художників. У виставковому павільйоні відкриється художній салон для торгівлі творами живопису, фотороботами, сувенірною продукцією, краєзнавчою літературою.

«Можна сміливо сказати, що «Ластівчине гніздо» розпочинає нове життя, бо в історичних місцях повинні бути не ресторани, а музеї. Це наша культура, наша пам’ять і наше майбутнє», — наголосив перший заступник голови Ради міністрів Криму.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua