"МВС допоможе реорганізація"

Катерина МАЦЕГОРА
3 серпня 2012

МЕТА. Нині керівництво держави приділяє особливу увагу питанням захисту прав громадянина та відповідності роботи правоохоронних органів міжнародним європейським стандартам. Такими словами розпочав відеоконференцію зі Львовом, Одесою, Харковом та Дніпропетровськом виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Сергій Черних. У заході також брали участь начальник Департаменту громадської безпеки Сергій Поготов, начальник Головного слідчого управління Василь Фаринник та начальник управління зв’язків з громадськістю МВС Володимир Поліщук.

По затвердженні парламентом необхідних правових засад діяльності МВС має стати правоохоронним органом європейського зразка. Маємо на увазі перетворення міністерства в перспективі у цивільне відомство, до складу якого входитимуть окремі правоохоронні органи.

У цьому контексті Сергій Черних зазначив: «За півроку ми зафіксували 1 млн 800 тис. звернень громадян. Це свідчить про небайдужість міліції до їхніх проблем, швидке реагування на злочини. Просуваючись таким шляхом, ми наближаємось до стандартів європейських держав. За рівнем довіри населення вітчизняна міліція посідає одне з перших місць у Європі».

За його словами, нині вагомими чинниками, які посилюють злочинність у країні, є корумпованість окремих чиновників, хиби національного правоохоронного законодавства, недоліки судової практики.

Та на противагу цьому посадовець резюмує: «Управлінські зусилля засвідчили свою ефективність. Криміногенна ситуація під контролем. Маємо меншу кількість особливо тяжких злочинів, навмисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, з∂валтувань, розбоїв, пограбувань». За його даними, вже розкрито майже 163 тис. таких злочинів. З них 22 тис. минулорічні.

Цьогоріч припинено діяльність 176 організованих груп і злочинних організацій, посилено протидію корупції (завершено на 13% більше справ, ніж минулого року). Також ведеться протидія економічній злочинності. Розкрито 21 тис. злочинів, із яких 6 тис. у сфері розкрадання бюджетних коштів. 7 тис. 900 злочинів виявлено у сфері службової діяльності. А з них майже 1,5 тис. пов’язані з хабарництвом, ще стільки само — з незаконними земельними операціями.

Важливо й те, що нинішнього року правоохоронцям вдалося розкрити 9300 справ, які стосуються продажу наркотиків: ліквідовано 175 каналів їх збуту, 104 нарколабораторії, 1200 наркопритонів. Наразі розкривають 11 кримінальних справ, пов’язаних зі збутом наркотичних речовин через Інтернет.

Окремо посадовець повідомив про збільшення на дорогах кількості нарядів ДАІ в південному напрямку країни та посилення безпеки руху біля навчальних закладів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua