"На 82 році життя перестало битися серце шанованої в Україні і світі людини"

14 лютого 2013

Удовенко Геннадій Йосипович

Кабінет Міністрів України з глибоким сумом сповіщає, що 12 лютого 2013 року пішов з життя Геннадій Йосипович Удовенко, колишній Міністр закордонних справ України, добре відомий дипломат, досвідчений державний службовець.

На 82 році життя перестало битися серце шанованої в Україні і світі людини, досвідченого фахівця, доброго керівника і організатора. Більше 50 років самовідданої праці він віддав державній службі.

Народився Геннадій Йосипович у м. Кривому Розі Дніпропетровської області  22 червня 1931 року.

У 1954 році закінчив факультет міжнародних відносин Київського університету імені Т. Г. Шевченка. З 1952 по 1955 роки працював секретарем міністра та колегії Міністерства промисловості будівельних матеріалів УРСР. З 1955 по 1958 роки займав посаду голови колгоспу імені Дзержинського у с. Домантівка Сквирського району Київської області. З 1958 по 1959 роки – аспірант Українського науково-дослідного інституту економіки і організації сільського господарства.

У 1959 році Геннадій Йосипович розпочав дипломатичну кар’єру на посадах першого секретаря, радника відділу міжнародних економічних організацій МЗС УРСР. З 1965 по 1980 роки працював на різних посадах у Відділенні ООН у Женеві, центральному апараті МЗС УРСР та Секретаріаті ООН у Нью-Йорку. З 1980 по 1994 займав посади заступника Міністра закордонних справ, Постійного Представника України при ООН, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Польщі.

З 1994 по 1998 роки – Міністр закордонних справ України. З 1997 по 1998 роки був Президентом 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Представляв Україну на численних сесіях і конференціях ООН та інших міжнародних організацій. Головував на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки, Економічної і Соціальної Ради ООН. Обирався Головою економічного і спеціального політичного комітетів Генеральної Асамблеї ООН.

З 1998 по 2007 роки – народний  депутат України III–V скликань.

Був членом Ради національної безпеки при Президентові України, членом Ради національної безпеки і оборони України.

Геннадій Йосипович займався активною політичною діяльністю. З 1999 по 2003 роки був головою Народного Руху України.

Мав дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла України.

Був почесним доктором Бриджпортського університету (США), Українського вільного університету в Мюнхені, відзначений численними державними нагородами.

Життя Геннадія Йосиповича – це шлях вірного і сумлінного служіння розбудові незалежної України і обраній справі. Від нас пішла чесна і щира людина, турботливий сім’янин і добрий товариш.

У ці жалобні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про Геннадія Йосиповича Удовенка назавжди збережеться у наших серцях. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua