"На Черкащині фіктивні підприємці конвертували кошти"

Роман КИРЕЙ
30 березня 2016

У  Черкасах працівники податкової міліції викрили групу осіб, які займалися конвертацією коштів і фіктивним підприємництвом. За словами першого заступника начальника Головного управління ДФС у Черкаській області Миколи Степанченка, зловмисники надавали послуги з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та переведення безготівкових коштів у готівку десяткам підприємств, які працюють на Черкащині та Київщині. Вони створили і використовували 22 підприємства з ознаками фіктивності, частину з яких зареєстрували на підставних осіб.

Для конвертації коштів відкрили 38 розрахункових рахунків у семи банківських установах. Учасники групи знімали гроші з рахунків невеликими сумами (по 20—50 тисяч гривень) і повертали клієнтам. Орієнтовний обіг коштів на банківських рахунках підконтрольних підприємств становив майже 48 мільйонів гривень. За конвертацію зловмисники отримували винагороду 8—12% від суми фінансових операцій. Імовірні втрати бюджету від протиправної діяльності становлять приблизно 8 мільйонів гривень.

На підставі ухвал суду відбулися обшуки за місцями проживання учасників «конвертаційного центру», в офісах підприємств та в автомобілі організатора. Працівники ДФС вилучили бухгалтерські документи, за допомогою яких зловмисники оформляли фіктивні угоди, комп’ютерну техніку, 18 печаток фіктивних фірм, кліше з підписами підставних осіб, а також автомобіль з транзитними номерами і неавтентичними номерними знаками кузова, який використовували у своїй протиправній діяльності. З метою забезпечення відшкодування завданих державі збитків на банківських рахунках заблоковано понад півмільйона гривень. Загалом вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму понад мільйон гривень.

Слідчі дії тривають.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua