"На Черкащині почастішали конфлікти в земельних питаннях "

Роман КИРЕЙ
21 серпня 2015

Чимало років освітяни й медики села Зеленькова в Тальнівському районі на Черкащині обробляли ділянки, розташовані за селом на 33 гектарах. Тут вирощували картоплю й овочі для своїх сімей, адже в селі нині дуже важко прожити на мізерну зарплату. Ось і змушені забезпечувати себе городиною.

Однак наприкінці минулого року щодо цієї землі виникла конфліктна ситуація. На угіддя став претендувати фермер Іван Підгрушний. Як виявилося, орендарі своєчасно й належно не оформили свої наділи. Скориставшись цим, фермер оформив ділянки на себе. Тобто формально він ні в чому не винен. Але фактично в людей землю могли відібрати.

Як розповіла уповноважена селянами Галина Лагодзя, баталії за наділи розгорнулися ще в листопаді торік. Особисто вона з цього приводу 23 рази їздила в Черкаси. Провела безліч зустрічей з керівниками земельного відомства та іншими представниками владних структур. Попередній керівник Тальнівського відділення Держземагентства Руслан Заборський у Черкасах урочисто написав і вручив уповноваженій розписку про те, що згадані ділянки ні на кого не оформлятиме. Вважаючи, що конфлікт вичерпано, люди скинулися грішми на оформлення документів. Однак 21 квітня цього року в сільську раду надійшли папери, в яких йшлося про те, що земля тепер офіційно належить фермеру Підгрушному.

Що робити? Місцева влада від пояснень ухиляється. Вирішили перекривати автотрасу. Хоч і розуміли, що не годиться чинити протиправно, однак іншого виходу не бачили. Адже ще день — і переорють їхні городи. А потім доводь, що вони були твої…

Голова Тальнівської райдержадміністрації Василь Клименко намагається всю провину перекласти на місцеву сільську раду, де, мовляв, свого часу не порадили людям, як правильно вчинити з землею. Тепер маємо купу конфліктів. Але чому таку пораду не дали в райдержадміністрації, куди люди також зверталися?

Після публікації в місцевій газеті відкритого листа жителів Зеленькова Василь Петрович особисто з’їздив до них. Люди вимагали, щоб фермер, якого вони пов’язують із депутатом обласної ради, повернув їм землю. І така практика, до речі, вже є: цей самий громадянин свого часу вже відмовився на користь громади від майже 70 гектарів землі.

Очевидно можна було знайти компроміс і стосовно ділянок у Зеленькові, не чекаючи, доки селяни вийдуть мітингувати. Проте, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи. Як підтвердив в. о. начальника обласного управління Держгеокадастру Азер Мірзоєв, фермер Підгрушний днями написав заяву про відмову від права користування цією землею. Нині в управлінні готують усі необхідні документи. Далі — черга за реєстраційною службою.

Після змін до законодавства на Черкащині почастішали подібні конфлікти в земельних питаннях. Нині місцеві ради взагалі не мають змоги контролювати укладення договорів оренди. Обласна рада звернулася до Верховної Ради України, аби повернути органам місцевого самоврядування право розпоряджатися землями сільгосппризначення, які поза межами населених пунктів. Однак поки що реакції законодавчого органу немає. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua