"На Черкащині розвивають молочарські кооперативи"

Владислав КИРЕЙ
24 травня 2012

ІНІЦІАТИВА. Тваринництво в Шполянському районі, як і загалом на Черкащині, переживає далеко не найкращі часи. Проте завдяки турботі місцевої влади та керівників низки господарств воно розвивається. Тут працюють три племзаводи з виведення молочної та м’ясної порід великої рогатої худоби. Та й у господарствах району галузь представлена непогано. Приміром, молоко виробляють у 12 господарствах, загальне поголів’я в них — 2100 корів. У районі навіть узялися за вирощування страусів.

Проте особливої уваги вимагає молочне скотарство. Населення, яке утримує майже на тисячу корів більше, ніж сільгосппідприємства району, могло б дати більший поштовх розвитку галузі, однак приватні заготівельники збивають закупівельні ціни на молоко, вироблене в присадибних господарствах. Отож  селянам зараз дістається лише по 2 гривні за літр молока, в той час як СТОВам заводи платять 3—3,2. Це робить утримання корів невигідним.

Проблему, як розповів голова райдержадміністрації Сергій Струк, допоможуть розв’язати  молочарські кооперативи. Для цього вже провели відповідну підготовчу роботу — сформували ініціативні групи, підготували статути. П’ять кооперативів уже зареєстрували — в Лебедині, Станіславчику, Лип’янці, Лозуватці та Журавці. Тепер працюють над забезпеченням їх місткостями для збирання молока, мобільною лабораторією. Люди погоджуються самі придбати холодильну установку.

Слід сподіватися, що за цими кооперативами буде створено нові. Принаймні цього прагнуть самі селяни. Приміром, у селі Михайлівка Кам’янського району створили молочарський кооператив, який обслуговує 20 сіл! Він не тільки не обкрадає селян, а й дає змогу тримати ціну перед переробними підприємствами. Кооператив забезпечує роботою 21 особу. 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua