"На Черкащині — Шевченківські березини"

Владислав КИРЕЙ
21 березня 2012

ГОТУЄМОСЯ ДО ЮВІЛЕЮ. Вшанування Тараса Шевченка на Черкащині триватиме протягом місяця. Традиційні Шевченківські березини щороку широко відзначаються в області.

Національний музей-заповідник у Каневі одержав у ці дні від меценатів унікальні подарунки — картину Іллі Рєпіна «Прометей», яку передав народний депутат Юрій Іванющенко, ескіз пам’ятника Т. Г. Шевченку та лист щодо затвердження проекту пам’ятника Іллі Рєпіна до петербурзького художника і графіка Вячеслава Разводовського. Як переконана професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Лариса Скорик, шедеври російського художника займуть тут гідне місце. Андрій Крохмаль, один із черкаських меценатів, розповів, що для пошуку цих унікальних експонатів довелося докласти чимало зусиль, адже раніше ці речі були в одній приватній колекції на Київщині. Люди, які заробляють гроші, вважає Андрій Аркадійович, мають думати й про духовність та спадщину, яку залишать нащадкам. Меценат Анатолій Ліпкан додав, що дуже важливо розвивати й підтримувати національні святині. Ще один доброчинець, Геннадій Бобов, зауважив, що цей дарунок — лише невелика часточка безмежної вдячності людині, яка прославила Україну на весь світ. З ентузіазмом зустріли звістку і про те, що Фонд Ріната Ахметова  прийняв рішення виділити на відновлення українських музеїв, і зокрема Музею Т. Г. Шевченка, 10 млн грн.

Директор Національного музею-заповідника ім. Т. Г. Шевченка Василь Коломієць зазначив: «Дуже хотілося б, щоб такі заходи стали доброю традицією, а коло меценатів і наших друзів постійно збільшувалося б.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua