"На Черкащині зростають борги із зарплати"

Роман КИРЕЙ
9 червня 2016

Зарплатні борги на Черкащині невпинно зростають. Тільки протягом цього року вони збільшилися на 16,4% і становлять уже понад 21 мільйон гривень. Зі злісними неплатниками в області нібито й борються, та на загальний підсумок це не дуже впливає. Як розповів на нараді в облдержадміністрації заступник директора департаменту соцзахисту — начальник управління соціально-трудових відносин, організаційно-правового та кадрового забезпечення Олег Шимчук, в області проведено 44 перевірки на 40 суб’єктах господарювання, що використовують найману працю. Матеріали щодо шістьох керівників передано в правоохоронні органи для притягнення до кримінальної відповідальності. Двох керівників комунальних підприємств і одного державного звільнено.

Наскільки ефективний вплив на боржників? Якщо робити висновок з названих результатів, то ефект слабкий. Найбільші боржники в області: Сміла — 7 мільйонів гривень (33% загального боргу), Черкаси — 6,1 мільйона гривень (28,6%). Кепські справи з погашенням заборгованості й у Черкаському (2,7 мільйона гривень), Уманському (1,8 мільйона) та Маньківському (1,6 мільйона) районах.

Щодо структури заборгованості, то на державні підприємства припадає 5,1 мільйона гривень (з них на економічно активні — 411 тисяч гривень), на комунальні — 4,5 мільйона (з них на економічно активні — 2,7 мільйона), підприємства іншої форми власності — 11,6 мільйона гривень.

Збільшили загальний борг з початку року місто Сміла, Маньківський та Городищенський райони.

Занепокоєння викликає нарощування заборгованості на КП «Черкасиелектротранс» та виникнення боргу на смілянському КП «Водгео». Керівників цих підприємств заслуховували на нарадах, але зрушень ніяких.

Проте є й позитивні приклади. Приміром, ДП «Черкаський облавтодор» погасив 5,9 мільйона гривень боргу із зарплати. Розрахувалися з працівниками й на дочірньому підприємстві «Центрукргеологія» НАК «Надра України», ПАТ «Ватутінський хлібокомбінат». Загалом на економічно активних підприємствах завдяки вжитим заходам за останні місяці борги значно зменшено. Якби  ж вивчити досвід якогось із них і впровадити на інших! Однак, схоже, ситуація з невиплатою заробленого «припікає» далеко не всім.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua