"На «чорнобильські» потреби додали коштів"

Інна КОСЯНЧУК
11 травня 2012

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Цього року держава виділила більше коштів на розв’язання «чорнобильських» проблем: в останніх змінах до бюджету закладено 14 млн грн на медико-санітарне забезпечення і радіологічний захист територій, а також 28 млн — на закупівлю житла для чорнобильців. Ці гроші вже розподілені між регіонами. Про це розповів учора під час відеоконференції, що відбулася в Кабінеті Міністрів, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша.

Також він поінформував, як реалізуються міжнародні проекти з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема нагадав, що 1995 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між країнами Великої Сімки, урядом України та Європейською комісією, яким було визначено, що ЧАЕС, враховуючи її аварійний характер, має бути зупинена. У 2000 році зупинили останній енергоблок ЧАЕС, і фахівці приступили до зняття її з експлуатації. А міжнародна спільнота надає допомогу в цій справі.

Зокрема за рахунок Чорнобильського фонду, який був створений в ЄБРР, і цей банк визначено адміністратором коштів фонду, почалися масштабні роботи з плану перетворення об’єкта «Укриття» в безпечну систему. Зараз із 22 завдань, передбачених планом, 17 виконано, а 5 — у стані виконання.

Наймасштабнішим Володимир Холоша назвав будівництво нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття». Збудувати його планують до 2015 року. Нині, повідомив він, об’єкт застабілізований, діє система захисту і контролю тощо. Коли буде збудовано конфайнмент, всередині нього зможуть розпочати розбирання нестабільних конструкцій, які на той час існуватимуть.

Володимир Холоша нагадав: торік на міжнародній конференції, що відбулася в Києві 19 квітня, країнами-донорами було заявлено додаткові кошти для завершення будівництва нового безпечного конфайнменту і спорудження сховища відпрацьованого ядерного палива для енергоблоків ЧАЕС. Нині, підкреслив Володимир Холоша, необхідна сума — 740 млн євро — поступово надходить у фонди, адміністратором яких є ЄБРР. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua