"На дні озера в Литві виявили скелет лицаря середньовіччя "

19 листопада 2020

На дні литовського озера Асвяя знайшли скелет середньовічного лицаря, який загинув понад 500 років тому. Знахідка була виявлена під час підводного дослідження опор дерев'яного Дубінгяйського мосту.

Знайдені в воді людські рештки стали справжньою загадкою для фахівців. Справа в тому, що вони були виявлені на глибині дев'яти метрів під шаром бруду і піску. Також поруч з ним знаходилася зброя та інші предмети, які допомогли експертам ідентифікувати воїна. Однак не зовсім зрозуміло, як солдат потрапив в озеро. Знахідка не є традиційним похованням. А відкладення піску утворилися, ймовірно, з плином часу.

Ще однією таємницею є і сам скелет. Вивченням кісток зайнялися фахівці медичного факультету з Вільнюського університету. У результаті експерти прийшли до висновку, що рештки належать чоловікові, який помер в XVI столітті. Але вчені поки що не можуть сказати, що послужило причиною смерті.

Експерти відзначили, що раніше в цьому регіоні вже знаходили стародавні поховання лицарів. Однак це перший випадок, коли лицаря середньовіччя виявили на дні озера.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua