"На допомогу підприємцям прийдуть банкіри"

Володимир ЮРЧЕНКО
21 жовтня 2011

ПОДІЯ

У Донецьку укладено багатосторонню угоду про взаємодію у підтримці малого й середнього бізнесу 

Те, що Україні вкрай потрібна системна програма розвитку  малого й середнього підприємництва, ні в кого не викликає сумніву. Про це говорять усі — починаючи з підприємців і закінчуючи найвищими урядовцями. Як вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, такий документ  має передбачати як вдосконалення законодавчої бази — лібералізацію умов ведення бізнесу, скорочення дозвільних процедур, стимули у вигляді податкових та митних преференцій, так і  зрозумілу систему кредитування, яка має бути прозорою, базуватися на рівних умовах доступу всіх суб’єктів господарювання до фінансового ресурсу.  І головне —  сприяти розвитку малого бізнесу передусім з інноваційною складовою,  який зможе зайняти вагому частку у ВВП країни. 

Приміром, у розвинених країнах світу малий бізнес — важлива складова економіки,  джерело створення робочих місць, під∂рунтя формування в країні середнього класу, який визначає платоспроможність внутрішнього ринку, надає стимули для виробництва товарів та послуг і є основою стабільності й добробуту. Так, у Східній Європі питома вага малого, середнього бізнесу досягає 40%, у Німеччині та Японії — до 60-70%. В Україні ця частка становить лише 9-13%. Першим помітним кроком у напрямку підтримки цього сегмента економіки можна вважати системну угоду про сприяння ефективному розвитку малого і середнього бізнесу. Її підписали Український та Російський союзи промисловців і підприємців, Укрексімбанк, російський Внєш-економбанк і Російський банк підтримки малого й середнього підприємництва в рамках Другого Українсько-російського міжрегіонального економічного форуму в Донецьку, який відбувся за участю президентів України і РФ. 

Головна мета цієї багатосторонньої угоди —  кредитна підтримка малого й середнього підприємництва, вдосконалення законодавчої бази й регуляторної політики для них, розвиток державно-приватного партнерства зусиллями банківського сектору, суб’єктів господарювання й громадських об’єднань бізнесу. Слід зазначити, що Російський банк підтримки малого й середнього підприємництва має значний досвід співпраці з цим сегментом економіки, й українським банкірам є в кого повчитися. Через нього держава  надає серйозну фінансову підтримку підприємництву, яке налаштоване на модернізацію та інновації.  Банк також реалізує програми кредитної  підтримки бізнесу, а також здійснює фінансову підтримку лізингових компаній, які закуповують техніку, обладнання, транспортні засоби тощо тільки у національного товаровиробника  та передають  їх у лізинг представникам малого й середнього бізнесу.

При цьому держава жорстко  контролює цільове використання виділених  кредитних коштів, створює рівні умови для всіх господарюючих в малому й середньому секторі суб’єктів, проводить ефективну політику імпортозаміщення, стимулює до модернізації виробництва, сприяє підвищенню конкурентоспроможності економіки шляхом впровадження інновацій тощо. І хоч сьогодні  частка малого й середнього бізнесу у структурі ВВП Росії  лише 23%, наші сусіди  планують збільшити її до 2020 року майже на 50%.  Загалом, на думку учасників зустрічі, співпраця банків, союзів промисловців і підприємців за підтримки держави допоможе винайти ефективні механізми кредитування  малого бізнесу і так   стимулюватиме  впровадження інновацій  у виробництво, сприятиме   становленню  середнього класу в Україні.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua