"На енергоощадні проекти великий попит"

Євген ЛОГАНОВ
8 квiтня 2016

Запоріжжя затвердило Муніципальний енергетичний план на період до 2030 року, і міська влада взялася залучати інвестиції для реалізації окремих його проектів. За даними директора департаменту інвестиційного розвитку КП «Запорізьке міське інвестиційне агентство» Вадима Демченка, у місті величезний попит на реалізацію енергоефективних заходів. Тож нині тут перейшли до роботи з конкретними інвесторами, які виявили цікавість щодо вкладання коштів у запорізькі енергоефективні та енергоощадні проекти. Так, Європейський банк реконструкції та розвитку вже висловив зацікавленість у реалізації в Запоріжжі проекту термомодернізації бюджетних споруд. Для цього банк готовий надати кредит 20 мільйонів євро, також обласний центр може отримати грант розміром 5 мільйонів євро на реалізацію енергоефективних заходів.

Триває активний діалог міської влади з одним із державних банків ФРН — засновником Німецького енергетичного агентства. Тож у межах українсько-німецького співробітництва очікують на реалізацію в Запоріжжі трьох енергоефективних проектів на понад 60 мільйонів євро. Серед них вищезгадана термомодернізація бюджетних приміщень, будівництво біопаливної ТЕЦ для забезпечення гарячою водою Шевченківського району міста Запоріжжя, переведення бюджетних закладів на альтернативні види палива.

Одним з основних напрямів реалізації Муніципального енергетичного плану Запоріжжя є також термомодернізація житлових будинків, і новостворені в місті ОСББ мають усі можливості для отримання кредитів на це. Так, за даними Вадима Демченка, в Україні діє державна програма компенсації кредитів ОСББ на впровадження енергоефективних заходів, а в Запоріжжі — міська спецпрограма в цій сфері. Хоч запоріжці поки що не виявляють достатньої активності в реалізації таких проектів, у місті вже є успішні приклади діяльності ОСББ. За даними фахівців, поквартирне утеплення будинків не дає енергоощадного ефекту та ще й негативно позначається на споруді. Тож треба проводити термомодернізацію всієї багатоповерхівки, бо саме комплексна термомодернізація значно скорочує споживання тепла.

Вадим Демченко уточнює, що ОСББ може отримати кредит у банку на реалізацію енергоефективних заходів, 40 відсотків якого компенсує держава, і Запоріжжя взяло на себе зобов’язання в найближчі п’ять років компенсувати ОСББ відсотки за цими кредитами. Отже, щоб реалізувати енергоефективні заходи в будинках, треба створити ОСББ, провести енергоаудит споруди, встановити індивідуальний теплопункт для регулювання подачі тепла та провести енергоощадні заходи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua