"На гербі області — слова Менделєєва"

Павло КУЩ
18 липня 2012

ПОДІЯ. У Донецьку вийшов друком підручник «Історія рідного краю» (Донеччина з кінця XVIII до кінця XIX століття).

Цей навчальний посібник для учнів 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів схвалений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Відрізок часу, запропонований старшокласникам для вивчення, вважається переломним в історії краю, адже саме в цей період відбувалося стрімке заселення й освоєння недавнього Дикого поля та перетворення його у розвинений промисловий регіон тодішньої Російської імперії. Цей процес розпочався завдяки будівництву та створенню багатьох промислових об’єктів, які займалися насамперед видобутком корисних копалин та будівництвом металургійних заводів і підприємств інших галузей. Уже в  ХІХ столітті Донбас сформувався як індустріальний регіон. А серед тих, хто приділяв велику увагу активному розвитку Донецького басейну, був і відомий вчений Дмитро Менделєєв. Побувавши тут, він так оцінив побачене: «Колишня пустеля ожила. Можливість доведена справою!» До речі, останні слова тепер викарбувані на гербі Донецької області.

Цікаво, що «Історія рідного краю» теж мала свою «біографію» написання та виходу  у світ, яка перегукується з певними моментами минулого Донеччини. Адже видати підручник авторському колективу донецьких істориків, які працювали над ним чотири роки, допомогли бізнесмени «Юзівського ділового клубу». Перший класичний підприємницький клуб тут організував ще на початку ХІХ століття виходець із Великобританії Джон Юз — засновник «Новоросійського товариства кам’яновугільного, залізного і рейкового виробництва». З іменами тодішніх меценатів пов’язують низку культурних, соціальних і освітніх проектів. А створений 2008 року за ініціативи дванадцяти донецьких бізнесменів «ЮДК», підтримуючи традиції своїх попередників, своєю діяльністю тепер намагається донести до сучасників історію свого краю.

«Як глядач кінотеатру, який під час перегляду сеансу у форматі 3D опиняється в гущі подій, відчуває себе їхнім учасником, так і той, хто звертається до вивчення історії рідного краю, починає усвідомлювати, що вона —  не щось далеке, а це тут, поряд із тобою, і починається з рідної вулиці, з підприємства, де працюють батьки, зі старої шкільної будівлі, із сімейних реліквій», — йдеться у вступному слові до школярів. І саме вони невдовзі, вивчаючи курс «Історії рідного краю», зможуть укотре в цьому переконатися. До речі, навчальний посібник вийшов у світ українською мовою: мабуть, зважаючи на історичну правду, відповідно до якої, за результатами переписів усіх минулих років, переважну кількість жителів Донеччини завжди становили таки українці.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua