"На годиннику — Чернігів"

Євдокія ТЮТЮННИК
30 сiчня 2013

МИТНИЦЯ. Красивий посріблений годинник на ланцюжку з великими римськими цифрами і секундоміром, з візерунчастим корпусом та вишуканим гравіруванням на кришці виготовили  італійські майстри на початку минулого століття. Та відтепер у його склі завжди відображатиметься Чернігів, оскільки саме тут він поповнив музейне зібрання годинників.

Працівники митниці пильно відслідковують незаконне переміщення старовинних предметів через кордон, затримують і передають їх експертам. Останні й визнали кишеньковий годинник фірми «Doxa» та ще 46 аналогічно затриманих предметів історико-культурними цінностями.

— Дуже цікава також колекція монет, котра відтепер оселиться в обласному історичному музеї  імені В. В. Тарновського, — розповіла головний інспектор зв’язків із  громадськістю — прес-секретар митниці Світлана Стрижак. — Це  виготовлені у 1860—1950 роках пфеніги, шилінги, франки, марки, стотінки… Кожна з них пов’язана з певним періодом життя своєї країни і несе в собі пізнавальну інформацію.

Італійський годинник прописався в Україні. Фото надані Чернігівською митницею

Втім, не лише чернігівці одержують такі несподівані і приємні подарунки. За словами начальника митниці Олександра Іванова, деякі старовинні речі буде передано також до Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ», Національного музею історії України і навіть до бібліотеки Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua