"На Херсонщині завадили крадіжці мільйонів"

26 березня 2016

Фінінспектори Херсонщини за два місяці цього року забезпечили відшкодування втрат на понад 5 мільйонів гривень. Так, торік Держфінінспекція в Херсонській області попередила порушення у сфері держзакупівель на понад 28 мільйонів гривень. За результатами аналізу держзакупівель, фахівці запобігли порушенням у сфері торгів на загальну суму 28,19 мільйона гривень упродовж 2015 року.

Серед них зокрема порушення порядку оприлюднення/опублікування інформації про закупівлю, встановлення непрозорих та нечітких технічних і кваліфікаційних вимог документації конкурсних торгів, допущення до оцінки пропозицій конкурсних торгів учасників, які є пов’язаними особами з іншими учасниками процедури закупівлі тощо.

Через виявлені фінансові порушення було розірвано укладені договори на загальну суму 24,42 мільйона гривень і скасовано торги на суму приблизно 3,77 мільйона гривень. Під час перевірок підконтрольних об’єктів на порушників складено адмінпротоколи.

Серед основних причин скасування торгів або визнання їх такими, що не відбулися: подання для участі у торгах менше двох пропозицій конкурсних торгів, брак подальшої потреби у товарах, роботах або послугах тощо.

Небайдужі громадяни повідомляють про крадіжки, нестачі матеріальних цінностей та факти підроблення фінансової документації на об’єктах бюджетної сфери. Усі звернення уважно вивчають. На постійному державному контролі — розкриття схем, які стосуються розкрадання і відмивання бюджетних коштів. «Шліфують» форми і методи антикорупційної діяльності. Дедалі частіше правоохоронні та контролюючі органи спрямовують спільні зусилля на протидію корупціонерам. Задля підвищення ефективності зворотного зв’язку з громадами, забезпечення прозорості в діяльності херсонських аудиторів працює «телефон довіри». 

Леонід КАЛИНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua