"На «копанку» — із сокирою"

Олена ОСОБОВА
18 серпня 2012

ТЕНДЕНЦІЇ. Боротьба з незаконним видобутком вугілля знову активізувалася. Нинішнє літо відзначилось новим поворотом у ставленні населення краю до «копанок». Люди частіше й активніше об’єднуються для боротьби з незаконним видобутком вугілля, бо помітили, що через стихійну розробку несанкціонованих копалень дають тріщини стіни їхніх будинків та навіть відступають водні горизонти.

Уже сталася ціла низка стихійних акцій. У селищі Ленінському, яке розташоване поблизу Свердловська, бізнесмени почали облаштовувати  «вугільний склад». Але жителі висловили невдоволення, ухвалили рішення про проведення громадських слухань і навіть створили ініціативну групу зі збору підписів щодо дострокового позбавлення повноважень депутатів, які ледь не дозволили розгорнути «копачам» свою діяльність у селищі. Одразу після цього вночі вся техніка і будматеріали зі складу були вивезені.

Жителі селища Карино вийшли протестувати проти «копанки» навіть із сокирами та пилами. Озброїлися для того, щоби зруйнувати сторожку під майбутній пересип вугілля, яка там з’явилася. Розробку шахтного відвалу «копачі» почали вести усього в кількох метрах від будинків жителів. Та люди стали стіною.

Необхідність активізації боротьби з незаконним видобутком вугілля днями розглянута й на нараді в облдержадміністрації. Створено спеціальну групу у складі СБУ, МВС та податкової міліції для ефективної боротьби з ганебним явищем. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua