"На країну чекають нові гучні викриття"

3 листопада 2015

Затримання опозиційного політика лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана, якого звинувачують у причетності до організованого злочинного угруповання, викликало широкий резонанс у вітчизняних і закордонних ЗМІ. Президент Петро Порошенко, коментуючи це, заявив, що боротьба з корупцією і відновлення законності в державі триватиме надалі і «на Корбані ніхто зупинятися не буде».

«У нас ні в кого немає імунітету від розслідування, притягнення до відповідальності за корупційні злочини — ні в команді нової влади, де також має бути порушено справи, ні в старій владі, де всі винні мають бути притягнені до відповідальності», — заявив Петро Порошенко у традиційному інтерв’ю українським телеканалам. Він пообіцяв, що країна найближчим часом має почути нові прізвища тих, кого буде притягнуто до відповідальності. Слідство має бути прозорим. «Наголошую, що розслідування має відбуватися максимально прозоро і повинно викликати довіру у суспільства», — заявив Президент.

Питання функціонування антикорупційної прокуратури принципове для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. Президент Петро Порошенко сподівається, що до кінця осені завершиться конкурс на обрання антикорупційного прокурора України.

«Ця людина повинна мати довіру суспільства, і кроки на руйнацію цієї довіри абсолютно антидержавні», — наголосив Президент, зазначивши, що початок роботи антикорупційного прокурора й антикорупційного бюро — не лише вимога надання безвізового режиму, а й важливий пункт у межах отримання макрофінансової допомоги.

Президент також висловив сподівання, що вже з 1 грудня інституції, які мають забезпечити ефективну боротьбу з корупцією в державі, отримають усі справи від Генпрокуратури, почнуть працювати і «вже найближчим часом зможуть пришвидшити розслідування корупційних справ у спосіб, який викликає стовідсоткову довіру як суспільства, так і наших партнерів».

У цьому контексті Президент наголосив на важливості ухвалення парламентом законопроекту про національне бюро розслідувань. «Верховна Рада має проголосувати закон і все слідство за всіма справами забрати у Генпрокуратури і передати його Національному бюро розслідувань», — сказав Петро Порошенко, зауваживши, що цей пункт є в Коаліційній угоді та у програмі реформ.

Крім того Президент закликав народних депутатів до консолідації зусиль задля ухвалення законопроектів, необхідних для виконання технічних умов плану дій для надання безвізового режиму. Він нагадав, що загалом згідно із Планом дій парламент мав розглянути 13 законопроектів. Нині ухвалено лише чотири.

«Якщо Верховна Рада їх не проголосує, то безвізового режиму не буде», — констатував Президент і нагадав, що кінцевий термін для ухвалення цих законопроектів — 9 листопада. Він переконаний, що всі гілки влади, всі відомства в Україні повинні об’єднатися заради виконання вимог Плану дій щодо безвізового режиму, інакше «потім звинувачувати і вказувати не буде на кого».

Ще однією із ключових умов для надання безвізового режиму українцям було скасування депутатської та суддівської недоторканності, яке досі не розглянуто. Петро Порошенко наголосив, що в цьому питанні він як глава держави зробив усе, від нього залежне.

«Моя справа була забезпечити, щоб усі 28 країн-членів Євросоюзу, всі країни-члени шенгенської зони ухвалили політичне рішення про те, що вони гарантують Україні, за виконання технічних умов, безвізовий режим», — сказав він. На думку Петра Порошенка, Україна змогла довести, що навіть в умовах війни вона не загрожує Європі напливом біженців, оскільки відповідально ставиться до своїх громадян, які стали вимушено переміщеними особами.

Глава держави повідомив, що найближчими днями проведе телефонну розмову з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, яку буде присвячено саме безвізовому режиму. 

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua