"На Миколаївщині ліквідовано ДАІ"

Олена ІВАШКО
2 липня 2015

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков учора побував з робочою поїздкою в обласному центрі. Його приїзд небезпідставно пов’язували з фактами зловживань місцевими інспекторами ДАІ. Так, кілька днів тому на посту в селищі Коблеве Миколаївської області виявилося, що співробітники інспекції масово беруть хабарі у водіїв вантажівок, які їдуть трасою Миколаїв — Одеса. Цей факт зафіксував громадський активіст Дмитро Кравчук, який з камерою в руках спостерігав за тим, що відбувається.

На відео, яке Дмитро виклав в Інтернет, чітко видно, як співробітник ДАІ під виглядом того, що переглядає маршрутний лист, витягує з нього 20 гривень, повертає папери водієві і відправляє фуру далі. Голова Миколаївської облдержадміністрації ОДА Вадим Меріков видав розпорядження, згідно з яким з 1 червня рух великовантажного транспорту по дорогах області дозволено тільки вночі. Заборона діє з 8:00 до 23:00 для великовагових транспортних засобів загальною вагою понад 24 тонн. Однак співробітники ДАІ на запитання представників громадськості заявили, що не знають про наявність такого акта.

Реакція міністра МВС була миттєвою. Буквально наступного дня Арсен Аваков заявив, що має намір не лише звільнити винуватців, а й здійснити рішучіші кроки в напрямку реформування ДАІ. Свого слова дотримався. У Миколаєві учора зробив насправді сенсаційну заяву: «Мені набридло постійно дізнаватися про факти зловживань співробітників ДАІ і дивитися в їхні безсоромні очі. Особливо це стосується Миколаївської області... Бачу єдиний вихід із ситуації: вивести зі штату всіх співробітників ДАІ…Буде проведено переатестацію. Кожен, хто хоче працювати в новій поліції, має довести це».

Своїм наказом міністр звільнив з посад 312 співробітників Державтоінспекції області включно з керівництвом. Він уточнив, що конкурсний прийом для тих, хто має намір продовжити службу в якісно новому підрозділі, стартує з 27 липня. Також міністр повідомив, що до новоствореного патрульного підрозділу потраплять тільки люди, що пройшли ретельну перевірку, мають добру репутацію, тож і зарплату отримуватимуть значно більшу, ніж зараз. «Це лише перший крок у напрямку реформування системи правоохоронних органів, — зазначив Арсен Аваков. — Від депутатів Верховної Ради чекаємо ухвалення відповідного закону. Він стосуватиметься дільничних інспекторів та інших структур».

Поки формуватимуть нову патрульну службу, на дорогах області функції ДАІ виконуватимуть спецпідрозділи «Миротворець», який прибув з Києва, «Кобра» та «Миколаїв». Усі вони підпорядковуються безпосередньо міністрові внутрішніх справ.

Тим часом прокуратура Миколаївської області відкрила кримінальне провадження за ч. 3 статті 368 Кримінального кодексу України стосовно інспекторів ДАІ на посту в Коблевому. У Миколаєві міністр зустрівся також із представниками громадськості, які сприйняли повідомлення про розпуск ДАІ оплесками. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua