"На Миколаївщині знайшли найдавніший міст, якому 3270 років"

26 серпня 2021

На розкопках городища стародавніх кіммерійців "Дикий сад" у Миколаєві знайшли давній міст через фортечний рів.

Знахідці 3,2 тис. років, сказав "Укрінформу" керівник розкопок Кирило Горбенко.

"Ми знайшли найстаріший у Східній Європі міст через фортечний рів. Він датується 1250 роком до нашої ери. Трохи старший міст є тільки у Греції. Він належить до пам'яток мікенської цивілізації і датується 1300 роком до нашої ери", - розповів він.

У Греції міст веде через яр. А цей є елементом фортифікаційної споруди. Ним можна було пройти до цитаделі городища. Основа мосту кам'яна, а згори стояла дерев'яна конструкція.

"Цього сезону ми почали працювати на новій ділянці 10 на 10 метрів і розчистили кладку з цікавою архітектурною спорудою. Відкопали вежу й купу каміння. Це новий житловий будинок або якась фортифікаційна споруда, адже вона розташована на стику цитаделі та ближнього передмістя. Щоб зрозуміти це, у вересні продовжимо розкопки. Їх довелося тимчасово зупинити через несприятливі погодні умови. Спочатку все заливав дощ, потім була неймовірна спека. Сподіваємося, що знайдені господарські ями дадуть нову інформацію", - додав Горбенко.

Нещодавно біля Маріуполя на Донеччині археологи розкопали курган віком 5000 років. Дослідники знайшли дев'ять поховань епохи ранньої бронзи. Припускають, що це предки кіммерійців. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua