"На місці курганів — рілля"

Олена ІВАШКО
19 травня 2012

ПАМ’ЯТКИ. З початку року археологи зафіксували руйнування понад 120-ти курганів в області. Під час спеціальної розвідки в Березанському районі Миколаївської області співробітники науково-дослідного центру «Лукомор’я» та Інституту історії та права Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського зафіксували 75 стародавніх курганів, які знищуються розорюванням. За словами заступника директора центру Олександра Смирнова, з 75-ти об’єктів археології 45 виявилися знову виявленими, тобто не перебувають на обліку держави. Археологи подали акти з установлення їх на облік, що ймовірно збереже кургани від вандалів. Хоч статус археологічної пам’ятки не завжди може врятувати. Так, наприклад, решта  30 курганів, які є в кадастрових планах і про які знають в сільських радах, все одно знищуються розорюванням.

Як пояснив О. Смирнов, охоронна зона кургану становить десять метрів, тобто на цій території не можна вести сільськогосподарську діяльність, хіба що випасати худобу. У випадку, якщо спостерігається курганна група, охоронна зона сягає вже 50-ти метрів.

Оранка пам’яток археологічної культури вважається адміністративним порушенням. Втім, за словами археолога, на його практиці максимальним покаранням для фермера-варвара стало вилучення у нього актів на землю.

Тільки цього року співробітники «Лукомор’я» зафіксували винищення більш як 120 курганів в Миколаївській області.

Зазвичай, при оранці курганів, фермери знаходять людські кістки, однак вважаючи їх останками старих цвинтарів, просто викидають на сміття. Або  ховають знахідки. «В минулому році, — зазначає Олександр, — на полях ми знайшли дві антропоморфні стели, яким по чотири тисячі років. Те ж саме відбувається і в Миколаєві. Часто подібні знахідки вивозять на сміттєзвалище, оскільки будівельники знають: якщо об’єкт виявиться  пам’яткою історії і археології, роботи призупинять. Або доведеться розщедритися на оплату праці археологів». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua