"На нелегальних копачів полюють з літака"

26 березня 2016

Боротьба з бурштиновою контрабандою в поліському регіоні триває вже давно — ще з 1990-х років. Однак якщо раніше фіксували поодинокі випадки, то нині вони почастішали, і це перетворилося на величезну проблему. Тепер збагачення на нелегальному видобутку-продажу сонячного каменю — одна з найприбутковіших ланок тіньового бізнесу.

За офіційною інформацією, обсяги вилученого зростають у рази. Наприклад, якщо у 2014 році зелені кашкети запобігли контрабанді 295 кілограмів бурштину, то вже 2015-го кількість затриманого виросла у понад три рази. Основне навантаження — на кордони з Польщею.

За допомогою авіації вдалося зупинити і цей вантаж: контрабандисти ховали бурштин у чоловічих шкарпетках. Фото з сайту dpsu.gov.ua

— Торік лише у пункті пропуску Ягодин затримали 285 кілограмів бурштину, 100 з них пробували провезти однією партією. Цього року там «виловили» 5 кілограмів, — розповів керівник прес-служби Луцького прикордонного загону підполковник Олег Личковський.

Вигадливості порушників закону можна позаздрити: сонячний камінь знаходили і в особистих речах громадян, і в сховках, облаштованих у конструкціях автомобілів. А рекордну 100-кілограмову контрабанду водій фури віз у мішках над кабіною.

Нові виклики змушують вдаватися до нових способів протидіяти нелегалам і контрабандистам. Оскільки прикордонне відомство залучає малу авіацію для стеження, за кілька днів під час польотів вдалося зафіксувати з повітря п’ятнадцять місць, де незаконно видобувають бурштин.

Копфіскований бурштин.

— Відстань і висота польоту дає змогу не тільки летіти вздовж лінії кордону, а й оглядати територію на 20—30 кілометрів углиб країни. На літаках для фіксації спостережень використовують потужну фото- й відеотехніку. Матеріали про виявлені у прикордонні порушення передаємо керівництву органів місцевої влади, Національної поліції, Служби безпеки та прокуратури, оскільки протидія незаконному видобутку бурштину — не у компетенції прикордонслужби. Про масштаби видобутку сонячного каменю свідчить те, що на кожному з таких об’єктів перебувають десятки людей, а на окремих — і технічні засоби, — уточнює Олег Личковський.

Наскільки корисна така практика, свідчать повідомлення про запобігання незаконному переміщенню бурштину. В останньому з них — цього тижня через міжнародний автомобільний пункт пропуску Устилуг громадянин України спробував вивезти 12,8 кілограма каменю, який він заховав під обшивку дверей машини.

Ольга СОЛОВЕЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua