"На побачення до Шопена"

Сергій БРАГА
2 квiтня 2012

РЕПОРТАЖ

Напередодні Євро-2012 кореспондент «УК» побував в одному  з найбільш незвичайних музеїв Європи

У перервах між футбольними матчами у Варшаві туристи зможуть побувати в гостях у Фридеріка Шопена. Для цього не так багато і потрібно, лишень необхідно  завітати до палацу Острозьких, який розташований на схилі Вісли.

Історія цього музею коренями сягає 1935 року, коли Інститут Фридеріка Шопена, почав колекціонувати експонати композитора. Перші цінні рукописи були куплені інститутом у родичів Шопена. Але своє  справжнє життя музей отримав після реконструкції, яка тривала п'ять років.

У 2010 році, у 200-ту річницю з дня народження великого польського композитора, Музей Фридеріка Шопена відкрив свої двері для відвідувачів, ставши при цьому одним із найбільш суперсучасних біографічних музеїв Європи.

У цьому музеї немає екскурсоводів, немає вивісок із словами «не торкатись», «не рухати», тут панує музика і кожен відчуває себе гостем композитора.

Картою музею і водночас перепусткою у цей магічний світ є електронний квиток. Використовуючи його, можна самостійно пересуватися музеєм, прослуховуючи коментарі до тематичних залів кількома мовами, а також слухаючи музику. Мультимедійні експозиції, сенсорні екрани – саме тут реальне переплітається з віртуальним.

Зазначу, що у музеї чимало інтерактивного обладнання, яке дає змогу відвідувачам ознайомитися з аудіо- відеозаписами, складовими експозиції. А послухати, подивитись є що.

У музеї – найбільша в світі колекція Шопена. Вона включає автографи, записки, листи, рукописи творів, а також предмети, що належали колись композитору, рояль та особисті речі. Цінними і зворушливими експонатами є дві посмертні маски та відбиток руки композитора.

Виставка складається з п'ятнадцяти приміщень, кожне з яких є окремим музеєм. Таким чином, можна подивитися, як жив Шопен, прогулятися  тодішньою Варшавою, побачити «його Париж», послухати спів птахів в Нохант, дізнатися ближче жінок, до яких композитор був небайдужим, послухати його твори ... нарешті, ввійти до зали смерті, спроектованої у вигляді великого чорного ящика.

Одна з кімнат виконана у вигляді яскравої барвистої капсули і призначена спеціально для дітей. Завдяки сучасним технологіям на великому плоскому екрані вони зможуть побачити інтер'єри дев'ятнадцятого століття з кімнати Фридеріка Шопена в селі Желязова-Воля, а також послухати музику великого композитора і навіть відчути запах фіалок – квітів, які композитор дуже любив і завжди тримав у себе в домаі в Парижі. Фридерік ніколи не заходив до дому, якщо не чув запаху фіалок, повірте, у музеї теж відчувається їх легкий аромат.

Саме тут ви можете поспілкуватися тет-а-тет із самим Шопеном, побувати у його кімнаті завдяки проекції, яка розширює простір невеликих приміщень і перетворюється на величезні кімнати будинку Шопена.

А в одному із залів створена проекція столу з інтерактивними ящиками: відвідувач відкриває ящик стола – з нього вилітають нотні аркуші і звучать твори композитора.

У залі під назвою «Піаніст» звучить музика, а на великий екран з кутом огляду 180 градусів проектується зображення рук піаніста, що грають на фортепіано.

У вітальні батька композитора на столі лежить табель Шопена. Коли відвідувач підходить ближче для того, щоб розглянути оцінки, на стіні з'являються тіні – образи рідних людей композитора, чується чиясь тиха розмова.

У кімнаті присвяченій смерті композитора, – напівтемрява й абсолютна звукоізоляція, а на стіні – проекція інтерактивної книги відвідувачів, яка демонструє відгуки, які  постійно поповнюються.

Якщо ви стомилися, вам хочеться наодинці побути з Фридеріком – не проблема, для цього є невеличкі кабінки, де можна усамітнитись з його чарівною музикою. 

 

Один «доторк» до екрана – вся історія життя перед тобою. Фото автора

 

Пізнавальна кімната для дітей

 

Тут музика вибирає вас

 

Музика, яка звучить крізь століття

 

Таким бачить Шопена молодь

 

Якби Шопен жив сьогодні, такий, можливо, вигляд мали б його афіші

 

За цим роялем Фридерік Шопен проводив найбільше часу

 

Тут були створені шедеври

 

Унікальні листи Фридеріка Шопена

Унікальні нотні аркуші

 

Фридерік та його жінки

 

Ступаючи  підлогою – слухаємо музику

 

Тут експонати кожен вивчає самостійно

 
 

Один із періодів життя композитора

 

Фридерік і Париж

 

Вхід у кімнату «смерті»

 

Куток для «розмови» з Шопеном

 

Музика у кожному кутку музею

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua