Діагноз "віп-пацієнта" встановить слідство. Фото з архіву редакції

У середу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розсекретив матеріали службових розслідувань щодо керівництва Міністерства охорони здоров’я. А в четвер за дорученням глави уряду в Національному агентстві з питань державної служби відбулося публічне обговорення позбавлених грифа «таємно» результатів перевірки неналежного виконання посадовими особами МОЗ покладених на них службових обов’язків. Тепер, як зазначив віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський, на найближчому урядовому засіданні мають розглянути питання про відповідальність керівництва Міністерства охорони здоров’я. І додав, що жоден висновок комісії з розслідування діяльності керівників МОЗ не буде залишено поза увагою.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко нагадав, що впродовж останніх чотирьох місяців за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у МОЗ було проведено два службових розслідування: «Одне відбувалося у травні у зв’язку зі зверненням Служби безпеки України, інше, більш глобальне, ініціаторами якого були 67 народних депутатів, впродовж червня — липня». До відповідної комісії увійшли 28 осіб, 15 з яких  депутати з різних фракцій, решта — представники міністерств і відомств. 13 липня комісія завершила роботу.

Голова комісії, заступник голови Нацдержслужби Олександр Скопич зокрема зазначив: «Комісія дійшла висновку, що недоліки керівництва Міністерства охорони здоров’я мають системний характер і свідчать про неналежну організацію роботи в цілому, оскільки за шість місяців перебування міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі на посаді не лише не зроблено дієвих кроків щодо вирішення нагальних питань у галузі, а й призупинені деякі процеси у сфері охорони здоров’я. Державні закупівлі зокрема», повідомляє УНІАН.

Зазначається, що на початку травня 2015 року, під час проведення попереднього службового розслідування в МОЗ, було виявлено недоліки в роботі керівництва. Йдеться про відсутність річного плану закупівель, не сформовано комітет з конкурсних торгів. «Запевнення керівництва Міністерства охорони здоров’я України, що воно повністю готове до початку закупівель лікарських препаратів і товарів медичного призначення та планує почати закупівлі в середині червня 2015 року, на жаль, для комісії залишаються лише словами», — цитує Олександра Скопича УНІАН.

Говорячи про організацію роботи МОЗ з держзакупівель на 2015 рік, голова комісії зокрема зауважив, що міністерством із запізненням на 67 днів спрямовано проект паспорта бюджетної програми на 2015 рік на затвердження до Міністерства фінансів. «Водночас упродовж січня—червня 2015 року кошти на закупівлю лікарських засобів та виробів медичного призначення Міністерством охорони здоров’я не використовувалися», — сказав Олександр Скопич, додавши, що до 28 квітня не було документально визначено конкретних посадових осіб, відповідальних за держзакупівлі.

Серед іншого голова комісії відзначив, що станом на 1 липня 2015 року річний план держзакупівель на 2015 рік відповідним комітетом так і не було складено й затверджено.

Сам Олександр Квіташвілі неодноразово наголошував, що ініціатива про його відставку лобіюється через реформування системи закупівель лікарських засобів. 2 липня він повідомив про рішення піти у відставку з посади міністра охорони здоров’я України й оголосив, що написав заяву. Висновки комісії з розслідування діяльності МОЗ, оприлюднені вчора, він вважає  заангажованими.