" На страховому полі – забіг на місці"

Наталя ПИСАНА
13 лютого 2013

ОГЛЯД. Страховий ринок України складається з 460 компаній, 115 з яких з іноземними інвестиціями, порахувала «Інвестгазета». У 2000-х роках до нас зайшло чимало міжнародних гравців, які бачили високий потенціал розвитку страхування в Україні, враховуючи кількість її населення. Та їхні очікування не справдилися. Ринок не показує суттєвого зростання. Останні два роки спостерігається лише невеличкий приріст — 7% страхових платежів порівняно з 2010-м. Цей показник забезпечили обов’язкове та особисте страхування, а також страхування відповідальності. Але чимало компаній мають серйозні проблеми з капіталізацією, страховими виплатами, що пов’язане з неправильною політикою щодо управління ризиками та перестрахування.

Великі перспективи має агрострахування. Потужний агросектор динамічно розвивається і є привабливим для іноземних інвесторів. Його частка в структурі ВВП — 15%. Навіть в умовах фінансово-економічної кризи вітчизняні сільгосппідприємства отримали понад 12% світових інвестицій. Сьогодні рівень агрострахування в Україні становить лише 5—7%, тоді як у Польщі  — 30%, Німеччині — понад 60%.

Ринок медстрахування (МС) поки що незначний, але має найбільшу динаміку зростання. Чимало великих компаній страхують своїх працівників, забезпечуючи їм соціальний пакет. Це додаткова перевага при виборі роботодавця. Польща аналізує український досвід добровільного страхування для використання у себе.  Водночас добровільне медстрахування — збитковий продукт. Адже його споживачі завжди намагаються максимально використати всі медпослуги, передбачені страховкою. Тому страховики встановлюють високий відсоток франшизи (передбачене умовами страхування звільнення страховика від компенсації збитків страхувальника) у випадку, якщо клієнт хоче скористатися дорогими послугами.

Важливо підвищувати популярність страхових послуг. На жаль, більшість людей сприймають їх як додаткові зобов’язання, приміром, як умову отримання банківського кредиту. Рівень довіри до системи страхування залишається досить низьким через незрозумілість для населення і високий рівень невиплат. В Україні діє чимало невеликих страхових компаній, які, по суті, не займаються страхуванням. Вони виплачують кошти страхувальникам лише за умови отримання достатньої кількості платежів від них, тобто не мають достатніх резервів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua