"На уколи — з іграшковим ведмедиком"

Світлана ІСАЧЕНКО
30 листопада 2012

НАЙДОРОЖЧЕ. Досвід хірургів, помножений на  сучасні технології, рятуватиме маленьких пацієнтів нового хірургічного центру в Чернівцях.   

— Хай у цьому медичному закладі буде якомога менше пацієнтів. Хай наші діти  приходять сюди тільки на обстеження, — висловив загальне бажання чернівчан секретар міськради Віталій Михайлішин на відкритті нового хірургічного корпусу міської клінічної дитячої лікарні. — Впевнений, ця добра справа, яку ми втілили спільними зусиллями, зробить наше місто ще кращим, бо врятує не одне життя.

У просторих світлих палатах на кожному ліжечку дітей чекають плюшеві кумедні іграшки, щоб принести їм розраду у важку хвилину. Лікарняні палати потроху заповнюються. Вже проведено перші операції. 

— Протягом року в нас лікують 8,5 тисячі маленьких пацієнтів, проводять понад 2,7 тисячі хірургічних операцій, — розповідає головний лікар Чернівецької міської дитячої лікарні Сергій Сторожук. — У нас працюють чудові фахівці, які підвищували свою кваліфікацію в провідних клініках світу. Проте хоч би яким досвідченим і вправним був хірург, він повинен мати у своєму розпорядженні сучасне обладнання та  інструментарій. Адже цей результат вимірюється найдорожчим, що маємо, — життям і здоров’ям наших діточок. Тому ми так чекали на цей корпус, у якому, по суті, буде центр дитячої хірургічної допомоги краю, оснащений за останнім словом медичних технологій...

Він розрахований на 150 ліжок, тут є хірургічне, травматологічне відділення, анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії, окреме — для новонароджених, а також діагностичні кабінети, аудиторії клінічних кафедр Буковинського  медичного університету.

Рішення про реконструкцію лікарні та будівництво нового хірургічного корпусу  прийняли ще 2004-го. За рік виготовили проектно-кошторисну документацію, і 2008-го поряд зі столітньою лікарняною будовою постав багатоповерховий корпус із приміщенням для майбутнього дитячого травмпункту і термобоксом для прийняття реанімобілів з новонародженими та по?страждалими з політравмами. Але проводити роботи далі забракло коштів. Торік будівництво відновили (загалом на нього витрачено 47 млн грн).  На придбання медичного обладнання  виділено 4,9 млн грн з місцевого бюджету та 6,4 млн грн у рамках угоди між Чернівецькою облдержадміністрацією та Міністерством енергетики і вугільної промисловості. Благодійних внесків надійшло на суму 980 тис грн. 

Тривають роботи з оптимізації під’їзду санітарного транспорту та карет швидкої допомоги. Батьки міста обіцяють навіть обладнати тут гелікоптерний майданчик — медична авіація давно потрібна гірській Буковині. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua