"На Укрзалізницю чекають реформи"

12 серпня 2011

Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ІНФРАСТРУКТУРА. Україна займає лідируючу позицію за показниками вантажних та пасажирських перевезень залізничним транспортом. Однак рухомий склад та якість послуг у цій галузі, на жаль, не відповідає європейським стандартам. Аби змінити ситуацію, потрібно покращити інвестиційний клімат в галузі та оптимізувати адміністрування. Для цього у Міністерстві інфраструктури пропонують розділити адміністративні та комерційні функції. Першим напрямком має займатися профільне міністерство, а другим — державна акціонерна компанія, яку планують створити на базі Укрзалізниці.

Про ці та інші аспекти реформування залізничного транспорту розповів у Будинку уряду під час відеоконференції з представниками профільних відомств Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харкова заступник міністра інфраструктури Володимир Корнієнко.

За його словами, нині у міністерствах та відомствах напрацьовується правова база реформування, і у ІІІ кварталі поточного року проекти відповідних документів буде підготовлено. Посадовець зазначив, що на першому етапі планується створити акціонерну компанію, 100% акцій якої належатимуть державі. На другому етапі вона почне працювати за холдинговою схемою: будуть створені компанії, які окремо займатимуться вантажними, пасажирськими перевезеннями, експлуатацією інфраструктури тощо. Це дозволить збільшити інвестиції у галузь та заохотити комерційні структури займатися залізничним бізнесом. У цьому процесі головну роль відіграватиме Міністерство інфраструктури, яке перейме адміністративні функції. За словами Володимира Корнієнка, міністерство, передусім, має створити рівні умови для всіх компаній, які забажають працювати в галузі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua