"На Волині відкриють 67 дошкільних закладів"

Валерій МЕЛЬНИК
12 травня 2011

ДОШКІЛЛЯ

Дитсадок "Сонечко" з волинського села Боратин торік став переможцем загальнонаціональної акції "Флагмани освіти і науки України". Відкритий у 1988-му, він, як і тисячі подібних йому дошкільних закладів, у "реформаторські" 90-ті мало не пішов у небуття через брак фінансування. Тоді заклад відвідували лише два-три десятки діток.

Тепер ситуація кардинально змінилася за підтримки сільради та внесків людей, які хочуть будуватися в сільській місцевості. Від дитсадка "рідними" фактично залишилися тільки стіни. Все решта - вікна, двері, система опалення, ігрові та спальні кімнати, меблі - найсучасніше. Для дітей працюють художній та культурологічний центри, театральна студія, гуртки хореографії, музики, іноземної мови, спортивної гімнастики. За відвідування "Сонечка" улюбленими чадами батьки платять символічні 4 грн в день, решту (10 - 12 грн) виділяє на дитину сільрада.

До речі, в дитсадках сусідніх сіл Голишева та Романців також планують створити додаткові групи. Адже останнім часом на Волині поступово збільшується народжуваність. Як повідомила заступник начальника управління освіти і науки ОДА Валентина Загрева, в регіоні стабільно зростає кількість дітей віком до 6 років. Якщо у 2006-му дошкільнят було 59 тис., 2011-го стало вже 65 тис. Тож в області поступово відновлюється життя в зачинених роками дошкільних закладах.

За словами заступника голови облдержадміністрації Олександра Курилюка, в другій половині 90-х років діючу мережу дошкілля області скоротили майже на 40%. Тепер відновлення роботи дитсадків дало змогу збільшити охоплення дітей дошкільною освітою на 17%, а в сільській місцевості - вдвічі. Тож дитсадки відвідують понад 30 тис. малюків, що становить майже половину від загальної кількості дітей цього віку.

Однак резерв вільних приміщень діючої мережі дитсадків практично вичерпано. Тому в області вступила в дію "Регіональна програма розвитку дошкільної освіти на 2010-2014 роки", що передбачає відновлення та відкриття 67 дошкільних закладів, у тому числі 28 - у новобудовах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua