"На Запоріжжі позбулися пам’ятників Леніну і Дзержинському"

Євген ЛОГАНОВ
28 квiтня 2016

У Запоріжжі вже знесли найбільший в Україні пам’ятник Леніну біля ДніпроГЕСу, а також монумент Дзержинського в центрі міста.

— Робота з декомунізації, яку проводить місцева влада, багатопланова і включає не лише перейменування вулиць, демонтаж пам’ятників, а й оновлення музейних експозицій, — коментує ситуацію директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко. — В обласному краєзнавчому музеї, де проводять виставки, присвячені героям російсько-української війни, ще є багато старих радянських експозицій. Проте з’являються нові твори мистецтва, проходять концертні програми, вистави. В цьому процесі беруть участь багато митців, громадських діячів, науковців, істориків. Особливе місце посідає історичний факультет Запорізького національного університету.

У Запорізькій області визначено 2041 об’єкт, який підпадає під дію закону про декомунізацію. Вже перейменовано понад 1800  вулиць, населених пунктів, площ. Демонтують пам’ятники.

На думку голови комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму Запорізької міськради «кіборга» В’ячеслава Зайцева, у списку вулиць понад двадцять таких, які мають назвати на честь героїв АТО. Днями відбулося перше засідання робочої групи з розроблення пам’ятного меморіалу героям АТО, який планують відкрити на площі Свободи. Незабаром оголосять конкурс на кращий проектний ескіз комплексу. Сподіваємося, що до цьогорічного ювілейного Дня Незалежності питання його будівництва  буде остаточно вирішене і область отримає новий гідний пам’ятник.

Директор обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовський презентував новий міні-довідник «Запоріжжя: декомунізовано», в якому наведено перелік перейменованих районів і вулиць Запоріжжя, площ, парків, скверів. Це видання, зазначив очільник музею, стане своєрідним путівником по нашому місту.

Відповідна робота триває у всій області. Так, у Вільнянській РДА через слабку поінформованість жителі сіл побоювалися, що доведеться змінювати документи через перейменування вулиць. Не квапилися виконувати закон і місцеві депутати. Секретар обласної комісії з питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв Олександр Зубченко зазначив, що регіон має позбутися всіх старих назв до 21 травня цього року, й наголосив на неприпустимості вибіркового трактування норм закону. Усі документи зі старими назвами діючі.

За даними Владислава Морока, органам місцевого самоврядування відвели на перейменування півроку. У назвах вулиць нарешті з’явилась історія України, повертаються вітчизняні герої. У Запоріжжі вже дві вулиці названо на честь загиблих героїв АТО — Івана Гутника-Залужного та Богдана Завади. «Нарешті ми почали робити те, що повинні були зробити ще 25 років тому, — зазначив народний депутат України, голова громадської ініціативи «21 лютого» Ігор Артюшенко, — але головне — декомунізація свідомості громадян». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua