"На Запоріжжі спрямували мільйон гривень на протидію пожежам"

Євген ЛОГАНОВ
17 червня 2016

Причини масових загорань у лісах і сільгоспугіддях краю такі самі, як і у всій країні. Перший заступник начальника Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Кобзар серед основних назвав необережне поводження населення з вогнем, неконтрольоване випалювання сухої рослинності та її залишків на сільгоспугіддях, у лісових смугах, зокрема й на ділянках уздовж автомобільних доріг.

Торік у лісах Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства виникла 31 лісова пожежа. При цьому вражена вогнем площа становила 33,03 гектара, що на 43% менше порівняно з 2014 роком. З початку 2016-го станом на 2 травня на території області сталося три лісові пожежі на площі 3,21 гектара: дві — у Запорізькому районі, одна — у Василівському. Тож державні лісогосподарські підприємства розробили мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж у літній період 2016 року.

Уже створено 495 кілометрів нових мінералізованих смуг, на 997  проведено догляд за мінералізованими смугами, виконано роботи з підвищення пожежостійкості лісів за допомогою підняття крон хвойних дерев на висоту двох метрів. Державна лісова охорона провела 43 рейди з протипожежної безпеки: виявлено і оштрафовано 13 порушників.

У п’яти лісництвах трьох лісогосподарських підприємств діє п’ять лісових пожежних станцій. Також створено добровільні пожежні дружини загальною чисельністю 193 особи. Матеріально-технічне оснащення забезпечують 10 пожежних автомобілів і три машини з цистернами, чотири пожежні модулі, п’ять автомобілів підвищеної прохідності, дев’ять мотопомп, 38 тракторів з плугами та дисковими боронами.

Однак на всю цю техніку обмаль пально-мастильних матеріалів. Тож голова Запорізької ОДА розпорядився надати лісогосподарським підприємствам із резервного фонду обласного бюджету 1090 тисяч гривень на придбання пального, запчастин і протипожежного інвентарю. Передбачено і обмеження в’їзду транспорту в ліси упродовж усього пожежонебезпечного періоду, а також заборонено спалювати суху стерню, траву й сміття. 

ДОВІДКА «УК» 

Загальна площа лісового фонду лісогосподарських підприємств, що підпорядковані Запорізькому обласному управлінню лісового і мисливського господарства, становить 76,8 тис. га, зокрема й укриті лісом 36,3 тис. га, з яких 4,2 тис. га — шпилькові насадження (11,6% усіх лісових насаджень), твердолистяних порід (акація, дуб, ясен, в’яз) — 28,3 тис. га (78%), тополь — 1,7 тис. га (4,7%), інші — 2,1 тис. га (або 5,7%), які найнебезпечніші у сенсі пожеж.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua