"На здоров’я, друже, лапу дай"

Наталя ЗВОРИГІНА
7 жовтня 2015

Проект «Козацька осінь-2015» реалізує Запорізька обласна громадська організація «Український Клуб власників коллі і шелті», волонтерська команда Центру спортивного дресирування і каністерапії «Собака Благо», Міжнародна федерація спорту з собаками «Дог пулер» (м. Чернівці), фрізбі-спільнота «Шалені пси» (м. Кривий Ріг) і Союз самаритян-кінологів України (ССКУ). Він передбачає заходи соціальної спрямованості. Зокрема й  підготовку собак-каністерапевтів і спеціалізованих собак супроводу для ветеранів АТО із функціональними порушеннями, мають посттравматичні нервові розлади, депресії, страхи.

У межах заходу фахівці провели кастинг чотирилапих, аби виявити у них особливі задатки, а згодом і майстер-клас. Інструктори Ольга Ісаєва і Ганна Жмака стали першими фахівцями такого профілю в Україні. Їх атестували канадські тренери, які допомогають людям за сприяння спеціально підготовлених собак-рятувальників, собак-детекторів, каністерапевтів, сервісних собак.

Дівчино, спирайтеся на мене! Фото автора

Потребу в таких помічниках і ефективність їхньої допомоги  «Урядовому кур’єру»  підтвердила  Еліна Чудновська. Дівчина на інвалідному візку, попри всі складнощі життя людей, що мають обмежені можливості, завдяки своїм кудлатим друзякам сповнена позитиву, випромінює оптимізм і почувається повноцінним членом суспільства: «Спершу мої улюбленці  допомогли знайти сенс життя, а тепер кінологія стала моїм фахом. Займаюся і підприємницькою діяльністю — реалізую їжу для тварин».

Бажання розпочати підготовку своїх собак за програмою навчання тварин каністерапевтів виявила і  власниця запорізького розплідника лабрадорів Наталія Терновська.

Також у межах проекту «Козацька осінь-2015»  відбулися спортивні змагання, участь у яких взяли майже п’ятдесят чотирилапих друзів різних порід зі своїми господарями. Програма включала  три конкурси: собаки у парі з господарями виконували різні елементи за допомогою пулера — спеціального тренувального кільця вагою від 240 грамів (залежно від ваги чотирилапого «спортсмена»).

Одна з учасниць Наталія Бабаєва привела свою вихованку, німецьку вівчарку — однорічного Барона.

— Нам не вдалося легко і просто пройти всі конкурси. Адже в таких змаганнях виступаємо вперше, до того ж такі вправи ніколи раніше не виконували. Саме тільки опановуємо команду «Апорт!» Коли пес приносить кільце чи будь-яку іншу іграшку, то я стимулюю закріплення навички — граю зі своїм улюбленцем, — розповіла Наталія. — Так вийшло і на нинішньому конкурсі: він виконав своє завдання — віддав мені пулер, а потім захотів гратися, тоді як потрібно було продовжувати роботу.

Утім, Барон і його привітна господиня — не єдині новачки на фризбі-змаганнях. Усі учасники здебільшого саме тут вперше випробували себе. Тож результати їх нітрохи не засмутили. Головне, що всі отримали величезне задоволення від спілкування, знайшли нових друзів і долучилися до важливої соціальної ініціативи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua