"Набирайте «112» — і до вас приїдуть"

Олександр БІТНЕР
21 жовтня 2011

СЛУЖБА ПОРЯТУНКУ. На недавніх зборах керівного складу центральних та місцевих органів виконавчої влади, де підбивалися підсумки роботи у сфері цивільного захисту в нинішньому році й визначалися основні завдання року наступного, заступник міністра надзвичайних ситуацій Віталій Бут оцінив стан техногенної і природної безпеки в державі як задовільний. За його словами, завдяки співробітникам МНС з початку року врятовано життя і здоров’я близько шести тисячам людей, ліквідовано понад 40 тис. пожеж, не допущено знищення 18 тис. будівель і 1,5 тис. одиниць техніки. 

Цього року приблизно на 15% поменшало надзвичайних ситуацій, що відразу далося взнаки на середньорічних показниках збитків від НП ––  вдалося зекономити майже мільярд гривень державних коштів. Спостерігається тенденція і до зниження числа техногенних інцидентів, правда, з суто прозаїчних причин ––  економічна криза сповільнила виробничу діяльність. Вдалося уникнути значних збитків від весняних повеней і помітно зменшити площу пожеж в екосистемах.

Віталій Бут також повідомив, що піротехніки МНС цього року вже знешкодили понад 66 тис. вибухонебезпечних предметів, від яких очищено територію у дві тисячі гектарів. Триває реалізація Державної цільової програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на 61-му арсеналі Міноборони у Лозовій на Харківщині, не припиняється робота з розмінування поблизу Севастополя.

Водночас МНС констатує, що в Плані основних заходів цивільного захисту цього року залишаються ще не закриті позиції. Приміром, не забезпечено автономними джерелами електрики третину закладів охорони здоров’я, де є реанімаційні та хірургічні блоки, пологові відділення, палати інтенсивної терапії. Незадовільним залишається і стан багатьох гідротехнічних споруд та сховищ промислових відходів, вимагає майже повного оновлення парк пожежної і половина інженерної техніки. В багатьох регіонах немає засобів гасіння пожеж і порятунку людей в будівлях вище 9-го поверху. Занепокоєння рятувальників викликає і стан безпеки на дорогах, де в тисячах ДТП продовжують гинути і калічитися люди. І хоча цими проблемами переймаються  МВС та МОЗ, відомство вже готує парамедиків-рятувальників, а також формує загони для евакуації постраждалих повітрям. Незабаром авіапарк МНС поповнять два легких вертольоти зі спеціальним медичним обладнанням.

Всі ці проблеми вимагають як від МНС, так і від органів влади на місцях удосконалення системи попередження надзвичайних ситуацій і поліпшення наглядової діяльності. В контексті цього завдання не зайве буде нагадати про доручення Президента Віктора Януковича розгорнути загальнодержавну мережу екстреного виклику за єдиним номером «112». За прогнозами, перший етап впровадження цієї системи планується реалізувати у квітні 2012 року, а завершення всього проекту очікується на початку 2015-го. У міністерстві запевняють, що на сьогодні вже проведено величезну підготовчу роботу, отож невдовзі будуть готові техніко-економічні об∂рунтування, проектна документація і кошторис служби «112».  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua