"Нацбанк має намір створити єдиний кредитний реєстр для фізичних і юридичних осіб"

10 вересня 2015

Національний банк (НБУ) підготував і найближчим часом має намір подати у Верховну Раду законопроект, яким пропонується створити кредитний реєстр.

Про це йдеться у презентації пакету законопроектів Нацбанку, необхідних для «перезавантаження системи», повідомляє Експрес з посиланням на Фінансовий клуб. Зокрема, законопроект надає регулятору право на створення такого реєстру, отримання від банків і надання їм інформації щодо кредитних історій фізосіб і юросіб-позичальників. Усі банки (у тому числі неплатоспроможні і ті, що ліквідуються) будуть зобов’язані забезпечити інформацію про позичальників до реєстру.

Фінустановам буде надано право отримувати кредитну історію, яку запитує позичальник. Нагадаємо, про намір створити центральний кредитний реєстр Національний банк оголосив ще в травні. Цей реєстр, якого від України вимагають і МВФ, і ЄС, повинен дозволити знизити частку проблемних кредитів. Утім, для створення такої бази даних досить оновити вже існуючий в НБУ реєстр, щоб в нього потрапляли тільки неплатоспроможні компанії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua