"Національний банк України назвав лідерів у банківському секторі"

7 лютого 2013

БАНКИ СТАЛИ ЛІКВІДНІШИМИ. НБУ констатує, що лідерами за приростом активів у 2012 році  стали Ошадбанк, Укрексімбанк та Приватбанк.

Заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко зазначає, що торік відбулося зростання активів банківського сектору на 5% — до 1,3 трлн гривень.

«Обсяг загальних активів банків за минулий рік зріс на 56 млрд грн, або майже на 5% — до 1,3 трлн грн. Позитивно те, що зростання активних операцій банків відбувалося переважно в національній валюті. У трійку лідерів серед банків, які найбільше наростили активні операції, увійшли Ошадбанк, Укрексімбанк та Приватбанк», - зазначає О. Ткаченко.

За його словами, минулий рік також ознаменувався збільшенням обсягів кредитування реального сектору економіки.

«Обсяг кредитів, наданих в економіку, збільшився за минулий рік майже на 29 млрд грн, або на 5% — до 610 млрд грн. Окремо зауважу, що кредитна підтримка економіки забезпечувалася здебільшого за рахунок кредитів у національній валюті», - наголосив представник НБУ.

При цьому, за словами О. Ткаченка, поліпшилася якість кредитних операцій банків, зокрема прострочена кредитна заборгованість за 2012 рік зменшилася майже на 7 млрд грн, а її частка в загальному обсязі наданих кредитів - з 9,6% до 8,9%.

Заступник голови НБУ додав, що торік підвищилась ліквідність банківської системи завдяки зростанню обсягів коштів на кореспондентському рахунку НБУ.

«Обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку в НБУ зріс на 12% до 25 млрд грн, що свідчить про підвищення рівня ліквідності банків. Серед банків, залишки коштів яких на кореспондентському рахунку в Національному банку України зросли найбільше, - державні банки, а також: Укрсоцбанк, Райффайзен банк Аваль, Приватбанк», - наголосив він.

О. Ткаченко також зазначив, що торік збільшилися зобов'язання банків на 59 млрд грн, або майже на 7% до 958 млрд грн.

«Найбільшу частину приросту зобов'язань становили кошти населення. Їх обсяг на рахунках у банках за 2012 рік зріс на 58 млрд грн, або на 19% до 364 млрд грн. Зауважу, що зростання обсягів коштів, залучених банками від населення, яке триває протягом останніх трьох років, є свідченням зміцнення довіри до банківської системи. Саме ці кошти — основне джерело кредитної підтримки економіки», - переконаний заступник голови НБУ.

Одночасно зі зростанням обсягів вкладів населення в банках, за його словами, торік зріс обсяг коштів суб'єктів господарювання на 9%, до 16 млрд гривень.

Прес-служба Національного банку України



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua