"Нафта дешевшає, а бензин дедалі дорожчає"

Олег ГРОМОВ
25 березня 2016

Вартість пального в небагатій Україні удвічі вища, ніж у ситій Америці. Фото Володимира ЗAЇКИ

Керівники підприємств нафтопродуктозабезпечення й надалі істотно підвищують ціни на бензин на своїх автозаправних станціях. Так, за інформацією Антимонопольного комітету України, 19—21 березня на 1 гривню за літр бензину А-95 було збільшено його вартість на заправках, які працюють під брендами WOG, OKKO, Shell, SOCAR. Отже, зроблено це було синхронно. Відтепер його вартість на цих АЗС становить 21,99 гривні за літр.

Як зазначають в АМКУ, роздрібні ціни на світлі нафтопродукти вказаних операторів ринку найбільші в Україні, перевищують рівень індикативних цін, розрахованих Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, і не корелюються зі змінами об’єктивних факторів, що впливають на вартість пального.

Як повідомлялося раніше, за виявленими фактами антиконкурентних узгоджених дій на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів 22 січня 2016 року АМКУ розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ТОВ «ВОГ Рітейл», ПП «ОККО- нафтопродукт», ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ» і ТОВ «Паралель-М ЛТД» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Нині комітет збирає та аналізує докази у справі, здійснює аналіз інформації та документів.

Чи є в цих питаннях якась, так би мовити, картельна змова керівників підприємств нафтопродуктозабезпечення? Чи ціна на бензин А-95 майже 22 гривні за літр економічно вмотивована?

Як зазначив «УК» заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, про жодну змову не йдеться. «Ціни на бензин у нас не контролює держава.

АМКУ — той орган, який надає лише рекомендації власникам підприємств. Щодо ціни на бензин, який продають під брендами WOG, OKKO, Shell, SOCAR, зазначу, що вона  цілком ринкова. Зараз вартість А-95 коливається від 16 до 23 гривень за літр на АЗС різних компаній, які займаються нафтопродуктозабезпеченням. У споживача є вибір — купувати пальне, де йому заманеться, і за тією ціною, яка його влаштовує. А від

АМКУ всі вищезгадані компанії просто чекають на рекомендації», — наголосив він.

За словами експерта, АМКУ чомусь не помічає інших фактів — минулого вівторка та середи 1623 АЗС, які належать різним юридичним особам (а контролює їх одна відома фінансова група), підвищили ціни на бензин до одного рівня.

Проте інший експерт, який попросив не називати свого імені, зазначив, що в тому разі, якщо АМКУ «помітить» картельну змову і вину компаній буде доведено, вони сплатять штраф у розмірі 10% доходу за торік. Аналітик вважає, що справді ціни на світлі нафтопродукти в Україні необ∂рунтовано завищено, адже на світовому ринку вже давно триває зниження вартості нафти. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua