"«Нафтогаз» апелює до європейської практики"

17 лютого 2016

НАК «Нафтогаз України» запропонувала узгодити не врегульоване контрактом питання обліку балансувального газу з європейською практикою, повідомляє управління зі зв’язків з громадськістю цього відомства.

Балансувальний газ утворюється у зв’язку з технічними особливостями транспортування газу, внаслідок чого обсяги блакитного палива, що увійшли в систему, не відповідають точно до кубометра обсягам, переданим в сусідні ГТС у кожному періоді.

Претензія «Газпрому» стосується 5 мільйонів  кубометрів балансувального газу, що утворився за чотири місяці 2014 року, в період, коли «Нафтогаз» не імпортував російський газ для України. Обсяг, що було протранспортовано Україною в країни ЄС за ті місяці, становив 17 420 мільйонів кубометрів. Тобто не врегульовано питання 0,03% протранспортованого обсягу.

Європейська практика балансування передбачає залік цих обсягів у період, наступний за звітним. «Газпром» наполягає на сплаті «Нафтогазом» штрафних санкцій за балансувальний газ, що утворився наприкінці кожного місяця, протягом якого не здійснювався імпорт російського газу для України. «Нафтогаз» розраховує на те, що сторони знайдуть можливість врегулювати спірні питання відповідно до європейських стандартів роботи газового ринку, зокрема через суд. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua