"Нагорода історичної Батьківщини"

Наталя ЛІЩИНСЬКА
22 лютого 2013

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

ВДЯЧНІСТЬ. Президент України Віктор Янукович відзначив високою державною нагородою — орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня — відомого громадського діяча і мецената барона Едуарда Олександровича Фальц-Фейна за його вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, популяризацію її історичної спадщини і сучасних досягнень.

Нагороду баронові, який нещодавно відзначив свій сторічний ювілей, на його віллі «Асканія Нова» у місті Вадуц (князівство Ліхтенштейн) вручили Надзвичайний і Повноважний посол України в Швейцарській Конфедерації та Князівстві Ліхтенштейн Ігор Дір та радник Президента України, віце-президент Українського географічного товариства В’ячеслав Олещенко. Посадовці обговорили з Едуардом Олександровичем перспективи реалізації нових проектів і програм, інші питання співпраці. 

Пам’ятник засновнику «Асканії-Нови». Фото з сайту rusdeutsch.ru

Рід Фальц-Фейнів, який сформувався з перших німецьких колоністів, що оселилися на півдні України в середині ХVIII століття, зробив вагомий внесок у забезпечення розвитку економіки цього регіону, зокрема тваринництва, різноманітних виробництв, судноплавства, а також сільськогосподарської та природничої науки, заповідної справи, культури і освіти. Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн, від дня народження якого виповнюється 150 років, наприкінці ХІХ століття заснував на власних землях у степах Таврії один з перших у світі заповідників — Асканія-Нова, фактично започаткувавши сучасну міжнародну концепцію біосферних заповідників. Він створив унікальний дендропарк із самоплинною системою зрошення та зоопарк з напіввільним утриманням екзотичних диких тварин з усього світу, які відтоді й дотепер використовують для збереження генофонду, виведення нових та поліпшення нинішніх порід сільськогосподарських тварин.

Диким тваринам привільно в заповіднику. Фото з сайту stardnepr.at.ua

Також широко відомі особисті заслуги Едуарда Олександровича Фальц-Фейна в організації пошуку в усьому світі втрачених унікальних творів мистецтва, історичних реліквій та інших цінностей, які він повертає на історичну Батьківщину, в утвердженні правди, пам’яті й справедливості щодо багатьох особистостей та подій, у розвитку туристичного бізнесу, міжнародного олімпійського руху і спорту, у зміцненні матеріальної бази сучасного біосферного заповідника Асканія-Нова. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua