"Найкраща пропаганда — істина"

Катерина МАЦЕГОРА
8 червня 2016

Міністерство інформаційної політики позбувається цифрової ліцензії на телеканал БТБ. А в четвер Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вручить бланки ліцензій на суспільне FМ-мовлення генеральному директорові Національної телекомпанії. Про це розповіли на урядовому брифінгу щодо напрямів діяльності в інформаційній сфері всередині та за межами країни керівники цих трьох структур: Юрій Стець, Юрій Артеменко та Зураб Аласанія.

Міністр пояснив, що відтепер телеканал БТБ буде в системі «Мультимедійної платформи іномовлення». «Ми не збиралися створювати політичний інструмент і давати його в руки політиків у нашій країні, — пояснив суть видозмін Юрій Стець. — Важливо, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення займається не отриманням хабарів, дерибаном частот, а вперше за історію частоти почали отримувати громадське, українське радіо. Члени Нацради почують голос правди, голос українців, щоб передати частоти суспільному мовленню».

Він переконаний, суспільство має передовсім усвідомити, що є інформаційна і внутрішня політика держави і вона належить суспільному телебаченню, громадськості, народу. І туди державі зась.

За потреби Мінінформполітики надасть допомогу суспільному мовцеві. А в держ бюджеті на наступний рік Юрій Стець пообіцяв вплинути на закладення гідної суми на потреби суспільного ТБ і РМ. Аргументи в нього є.

«Найкращий спосіб розвивати історію, культуру в країні — нічого не забороняти. Важлива політика розбудови того, що дає змогу розвиватися. З наданням ефірних частот усередині України в телеканалу «Культура» з’явиться достатня кількість телевізійних журналістів, які вміють робити якісний продукт», — у такий спосіб міністр розповів про наступну видозміну. На цьому телеканалі він закликав розвивати теми різних етнічних груп українців: лемків, бойків, гуцулів тощо. На його думку, українське радіо буде конкурентним. Принаймні аудіоматеріалів у Нацради достатньо.

«Аби щось розвивалося, треба щось створювати», — сказав він, додавши, що Все світня служба Українського радіо також розбудовуватиметься і перейде від керівництва Держтелерадіо у проект «Мультимедійної платформи України». До речі, ресурси, пов’язані з промокампанією України за кордоном, мають відійти до компетенції державної влади.

Юрій Артеменко нагадав, що Нацрада з питань ТБ і РМ два роки тому сама визначила пріоритети діяльності. Серед них головний — інформаційна безпека держави. На сьогодні обмежили роботу 58 російських телеканалів. Найголовнішим гарантом інформаційної безпеки посадовець назвав створення українських телеканалів високого рівня.

Він також заявив, що суспільне радіо може мовити в 19 обласних центрах. На часі й робота системи мережі українськомузичного радіо. «Триває дискусія щодо кількості квот. Форматний конкурс оголосимо. Зараз важко з частотами — їх було розкрадено до нас. В ефірі такого радіо мають бути тільки українські пісні», — сказав Юрій Артеменко.

Зураб Аласанія почав виступ словами: «Так розбудовується держава». На його думку, державною має залишитися тільки радійна служба іномовлення.

Щодо телеканалу «Культура» — оптимістичні очікування, щоправда, на розвиток потрібен ресурс. Нині в Національної телекомпанії фінансів на цю потребу немає. А ось суспільне ТБ увійде в юридичну площину в листопаді-грудні 2016-го. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua