"Найстаріші іграшки — овочі з вати"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
27 грудня 2012

ВИСТАВКА. Традиційно на зимові свята у Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Дмитра Яворницького відкривається виставка ялинкових прикрас, різдвяних та новорічних листівок минулого сторіччя. Цьогоріч до створення експозиції музейники запросили відвідувачів. Зокрема звернулися з пропозицією подарувати музею старі ялинкові прикраси, листівки й отримати безкоштовний квиток на екскурсію або принести іграшку, зроблену власними руками, і обміняти її на солодкий подарунок. 

Найстарша снігуронька виставки — 1957 року, нагадує фарфорову німецьку ляльку. Фото автора

Завідувачка відділу Людмила Гайда показує на яскраві новорічні вітрини і розповідає: «Дореволюційні листівки, на відміну від радянських, — здебільшого різдвяної тематики. Серед них є такі, де зображені весна, пташки, квіти. Або ось листівки — репродукції картин українських та російських художників».

Загалом новорічну колекцію музею збирали роками, вона налічує понад 500 іграшок. Лише десяток співробітники музею купили в антикварних магазинах. Решта — подарунки містян. Це десятки людей, чиї імена є в офіційних документах музею. «Хотілося б, щоб поряд з експонатами були й прізвища людей, які їх подарували. Їх дуже багато, але ми вирішили від цієї ідеї не відмовлятися і згодом її реалізувати, — зауважує  старший науковий співробітник Алла Москалець. — Одна жінка сказала: «Коли я піду, діти мене пам’ятатимуть, а онуки —  навряд чи. А у вас через сто років про мене згадають».

Листівка воєнних років. Діти відправляють лист татові на фронт

За ялинковими прикрасами в експозиції можна відстежувати історію країни. Найстаріші експонати виставки — овочі, зроблені вручну з вати у бідні 40-і роки минулого століття, а ось скляні казкові персонажі 50-х. Поряд —  ватяна гуска із казки «Гуси-лебеді». Такі іграшки привозили як трофейні після війни з Німеччини. У 60-ті роки іграшки пропагували освоєння Півночі, зокрема ялинковими пінгвінами. А ось маленька «Побєда», яка на Новий рік просувала вітчизняний автопром.

Екскурсія «Новий рік у музеї» дуже захоплює дніпропетровських школяриків

Так звані іграшки-«дрезденки», зроблені з тисненого картону і фольги, теж родом із Німеччини. Там такі дешеві, й тому популярні, ялинкові прикраси почали робити ще в середині XIX ст. Здебільшого це пташки, баранчики, янголята, пізніше їх асортимент розширився. Останню в Союзі «дрезденку» випустили у 80-ті. До речі, найстарша снігуронька, представлена на виставці, зроблена 1957 року за взірцем фарфорової німецької іграшки.

Та чи не найцікавіші експонати — загадкові, фантастичні, надзвичайні, але правдиві історії з життя, які сталися з ними або з їхніми родичами-знайомими на Новорічні свята. Такі історії можна відправити на музейний форум або сторінку музею в соціальних мережах. А якщо до розповіді додадуться ще й фотографії або речі, причетні до неї, буде зовсім чудово! Автору найцікавішої історії обіцяно приз — квиток на нічну музейну екскурсію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua