"Найвищий рівень пожежної небезпеки"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
3 липня 2012

ПРОФІЛАКТИКА.  На Дніпропетровщині у всеозброєнні зустріли спекотне літо
 

Що таке, коли горить ліс, Дніпропетровщина відчула влітку 2010 року: тоді на території області сталося кілька великих лісових пожеж, в тому числі й найвищого,  5-го рівня складності. І нинішній незвично спекотний останній місяць весни та перший літа вже змусили оголосити майже по всій області найвищий, п’ятий клас пожежної небезпеки. Адже за прогнозами синоптиків, цього літа очікується температура, вища від норми. Тому, як повідомив заступник начальника Дніпропетровського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Величко, всі лісгоспи регіону перебувають на бойовому чергуванні. Ліси постійно патрулюють гелікоптер і пожежники на вишках.

  «Аби уникнути пожеж, проводимо багато заходів: спільно із співробітниками МВС патрулюємо ліси, прибираємо сухостій, виорюємо під’їзні дороги тощо, — розповів Валерій Величко. — Для більш якісного патрулювання залучаємо вертоліт Мі-2. Цього року кількість патрулювання з повітря збільшилася до 270 годин. Крім того, до кінця року плануємо збільшити кількість спеціальних вишок з 11 до 14 і всі їх обладнати телеустановками». 

  А щоб біда не застала зненацька і можливі надзвичайні ситуації були взяті під контроль, у лісі біля села Куліші Петриківського району Дніпропетровської області проведено масштабні командно-штабні навчання. У них брали участь рятувальні сили МНС, лісового господарства, МВС, лікарі швидкої медичної служби, служби цивільного захисту, співробітники газової служби та аварійної бригади електричних мереж. До гасіння умовної пожежі на площі 22 га залучили 290 фахівців, понад 70 одиниць  техніки. В тому числі гелікоптер Мі-2, гелікоптер-Мі-8МТ, єврокоптер, три літаки Ан-32 П.

  Навчання розпочалося з умовного займання лісу. Спочатку лісівники гасили низову пожежу власними силами, затим провів розвідку вертоліт, а трактори плугами здійснили оборювання краю лісової пожежі, щоб вона не поширилася. Але цього виявилося замало. Вітер розігнав полум’я  далі. На місце терміново прибули професійні пожежники і піротехніки. Щоб зупинити вогонь, у лісі пролунав вибух. Аварійні бригади електриків і газової служби знеструмили лінії електропередач і газових мереж. Для надання допомоги можливим постраждалим приїхали лікарі швидкої. Локалізувати «пожежу» не вдавалося, і вона перейшла у верхову. Тоді залучили вертоліт з водозливним пристроєм та три пожежні літаки. І нарешті вогонь приборкали.

 Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, який був присутній на тренуваннях, оцінив їх позитивно і назвав хорошим прикладом злагодженої взаємодії різних служб. Він наголосив, що все ж таки головне — запобігання надзвичайним ситуаціям і профілактична робота з населенням.

До речі, за удаваною пожежею біля села Куліші спостерігав і представник лісової служби США Річард Ласко. «Я в захваті, як була організована взаємодія різних протипожежних відомств». Але, як зауважив міністр, в першу чергу —запобігання.

…Дорогою додому ми побачили, як на полі горить стерня. Про профілактику пожеж нашому населенню ще роз’яснювати і роз’яснювати…

ДОВІДКА «УК»

За розпалювання вогню у заборонених місцях, що спричинило знищення або пошкодження зелених насаджень, належить адміністративний штраф у розмірі 1—3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), для посадовців — від 3 до 7 НМДГ. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua