"Нащадки Болівара руку не міняють"

Оксана ГОЛОВКО
9 жовтня 2012

ВИБОРИ

Уго Чавес учетверте обраний президентом Венесуели

Попри серйозну боротьбу з опозиційним кандидатом та нещодавні проблеми зі здоров’ям, чинний президент  Боліваріанської республіки, який перебуває при владі у Венесуелі з 1999 року, твердить, що потребує ще одного шестирічного терміну, щоби продовжити революцію.

Суперник Чавеса, представник опозиції Енріке Капрілес, привітав його  з перемогою, однак  заявив, що опозиція не почувається переможеною. Він також висловив сподівання, що Уго Чавес не забуде про те, що майже половина жителів країни не згодні з його політикою. Країна  нині розділена, а бути хорошим президентом означає працювати для всіх венесуельців, працювати над розв’язанням усіх венесуельських проблем,  наголосив опозиціонер.

За свого президентства Уго Чавес націоналізував ключові сектори економіки. Висока вартість нафти, яку експортує Каракас, дала змогу  за державний кошт оплачувати охорону здоров’я, освітні програми та соціальну допомогу в країні.

Уго Рафаель Чавес Фріас народився 28 липня 1954 року в місті Сабанета на заході країни в штаті Барінас. Його батько, Уго де лос Рейєс Чавес, має афро-індіанське походження з незначною іспанською складовою. Мати, Олена Фріас де Чавес, креолка, сподівалася, що син стане священиком, а власне він мріяв про кар’єру професійного бейсболіста. Захоплення бейсболом Чавес зберіг донині.

У дитинстві він добре малював і в дванадцять років отримав свою першу премію на регіональній виставці. Також пише вірші і прозу. В 1975 році у званні молодшого лейтенанта закінчив військову академію Венесуели. Чавес служив у повітряно-десантних частинах, і червоний берет десантника згодом став невід’ємною частиною його образу. Як відомо, торік 58-річному лідерові Боліваріанської революції, діагностували рак. Утім, за його словами, він цілком одужав. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua