" Наші моряки повернулися з африканського полону"

Іван ШЕВЧУК
24 вересня 2015

В Одесу повернулися дев’ятеро моряків, які три місяці — із 3 червня — перебували у заручниках в африканському порту Конакрі (Гвінея). Цю драматичну історію «УК» розповідав приблизно місяць тому. Гвінейська поліція виявила на борту судна AS Сastor 81 кілограм кокаїну. Звинуватити у контрабанді намагалися екіпаж судна, у складі якого були поляк, шестеро філіппінців і 10 громадян України, серед них Станіслав Озарінський, для якого це був перший рейс як капітана судна. Разом зі старпомом-філіппінцем його запроторили до в’язниці, де змушували зізнатися у злочині, якого екіпаж не скоював.

«Найважчими були невизначеність та постійні виснажливі допити, — згадує Станіслав Озарінський. — Попри те, що жодних доказів у них не було. Ми не відповідаємо за вантаж, а лише за його збереження. Усі експертизи підтвердили, що екіпаж фізично не міг підкласти щось у контейнери. Було 14 допитів, усе дійшло до вищого суду, але й він не зміг винести жодних звинувачень».

Капітан судна Станіслав Озарінський нарешті зміг обійняти рідну людину. Фото надане Фондом допомоги морякам «Ассоль»

Попри цілковиту відсутність доказів, африканська Феміда справу так і не закрила. Моряків просто відпустили під заставу майже мільйон доларів, яку вніс судновласник — німецька компанія Alpha Shipmanagement.

Певний зиск від сумнівного арешту гвінейці, схоже, отримали. На думку експертів, метою тамтешньої влади було не встановити істину, а шляхом шантажу викачати кошти із судновласника. До його честі, частку відповідальності за долю екіпажу він таки взяв на себе.

Також за своє звільнення моряки дякують дипломатичним службам України, Філіппін, Німеччини та Польщі. Особливу роль у їхньому порятунку відіграли міжнародні правозахисні організації та благодійний фонд «Ассоль». Саме вони створили міжнародний резонанс, який змусив гвінейців піти на компроміс, що дав змогу нашим морякам повернутися додому. В одеському аеропорту їх зустрічали як героїв.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua