" Наші вчені вкотре вирушили в Антарктику"

Вікторія ВЛАСЕНКО
1 квiтня 2016

У Міністерстві освіти і науки урочисто спорядили в Антарктиду 21-шу українську експедицію. Заступник міністра Максим Стріха зазначив, що понад 20 років тому Україна завдяки зусиллям багатьох вітчизняних вчених, дипломатів отримала британську станцію «Фарадей», яка нині працює як українська антарктична станція «Академік Вернадський».

Директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов повідомив, що за результатами конкурсного відбору до цієї експедиції дібрано 12 осіб із 27 претендентів. Вік полярників — від 22 до 62 років. Учасники команди — жителі різних міст нашої країни: Києва, Харкова, Черкас, Львова, Одеси. Вони пройшли медичну комісію та підготовчі збори. Семеро членів команди — новачки і вперше побувають в Антарктиці. Очолить станцію досвідчений керівник Микола Старинець, який сім років присвятив цьому континенту. 31 березня українська команда полярників вирушила в далеку путь повітряно-морським шляхом, що розпочався зі столичного аеропорту «Бориспіль», повідомляє прес-служба МОН.

Триває останній етап реалізації вже другої Державної цільової науково-дослідної програми досліджень України в Антарктиці, модернізація станції «Академік Вернадський», формування Національної бази антарктичних даних та буде зосереджено наукові дослідження на тих напрямах, які можуть давати практичні результати.

З нагоди 20-річчя роботи в Антарктиці НАНЦ спільно з Інститутом біологічних наук НАН України затвердив і виготовив відзнаки — «Учасник антарктичної експедиції» та «Ветеран українських антарктичних експедицій», якими відзначатимуть полярників, що побували на станції «Академік Вернадський» п’ять і більше разів. Також затверджено знак «Україна в Антарктиці 20 років», яким нагороджуватимуть науковців. Медаллю «За внесок у наукові дослідження в Антарктиці» нагороджуватиме Національна академія наук України. На ці нагороди заслуговують майже 300 осіб, які брали участь у створенні та розбудові антарктичної станції «Академік Вернадський». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua