"Насильство вигідне лише агресору"

Юрій МЕДУНИЦЯ
20 лютого 2016

Погіршення ситуації на Донбасі, зокрема збільшення кількості обстрілів і використання ракетних систем залпового вогню з боку контрольованих Росією бойовиків та їхня активізація в районі Мар’їнки, стали основною темою телефонної розмови Президента України Петра Порошенка з віце-президентом США Джозефом Байденом.

Заокеанський співрозмовник засудив погіршення безпекової ситуації і запевнив у незмінності позиції Вашингтона з підтримки територіальної цілісності України. Водночас він вважає, що імплементація мінських угод усіма сторонами залишається оптимальним шляхом врегулювання конфлікту на Донбасі. «Віце-президент засудив зростання насильства в східній Україні, що призвело до погіршення гуманітарної ситуації, і небажання об’єднаних російсько-сепаратистських сил надати ОБСЄ повний доступ до ділянок, що перебувають під їхнім фактичним контролем», — цитує УНІАН текст повідомлення прес-служби Білого дому.

Петро Порошенко також звернув увагу на успішну підтримку Верховною Радою частини внесених ним безвізових законів, зокрема в частині боротьби з корупцією. Співрозмовники дійшли згоди щодо важливості продовження реформ в Україні в контексті співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними фінансовими інституціями.

Так, Джозеф Байден привітав ухвалення Верховною Радою цього тижня антикорупційного законодавства, до якого закликали МВФ та ЄС, і високо оцінив напружену роботу Президента України та уряду щодо забезпечення ухвалення цих законів.

Він також схвалив рішення Президента Порошенка замінити Генерального прокурора Шокіна, що відкриває шлях до необхідної і такої очікуваної в суспільстві реформи прокуратури. Крім того, віце-президент США закликав главу нашої держави продовжити працювати за цією позитивною траєкторією, що включає успішну імплементацію нового законодавства і подальший помітний прогрес в антикорупційних реформах. Для цього лиш потрібні єдність і стабільність у системі влади.

До слова, відповідна заява вже з’явилася в Адміністрації Президента, у чому через Твіттер запевнив прес-секретар Президента Святослав Цеголко: «Генеральний прокурор Віктор Шокін написав заяву про звільнення. Вона надійшла до Адміністрації Президента. Сам бачив».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua